Digi RCS RDS se pregătește să-și lanseze operațiunile în Belgia, chiar în această vară. Sediul oficial din Bruxelles a fost inaugurat, marcând încă un pas important în procesul de extindere pe piața din această țară. Reacția locuitorilor din capitala Belgiei a fost însă una extrem de virulentă, mulți dintre aceștia contestând intrarea companiei românești pe piața din această țară, scrie bugetul.ro
Intrarea Digi RCS RDS pe piața din Belgia a produs nemulțumirea locuitorilor din Bruxelles. Aceștia s-au revoltat față de apariția cablurilor de fibră optică ce sunt instalate pe proprietățile lor. Îngrijorați că Digi va strica imaginea imobilelor din capitala Belgiei, locuitorii au demarat o petiție împotriva companiei românești. Mai mult, ei au obținut sprijinul locuitorilor din Auderghem, Schaerbeek, St-Josse și Anderlecht (patru din cele 19 comune din Regiunea Capitalei Belgiei). Proprietarii nemulțumiți au subliniat faptul că, din punct de vedere tehnic, Digi ar putea să își furnizeze serviciile utilizând rețelele existente ale celorlalți trei furnizori existenți deja pe piață.
Michaël de Borman, un locuitor al orașului Bruxelles care a înființat și un grup de Facebook, a declarat revoltat că nu va accepta ca orașul său să devină urât din cauza multitudinii de cabluri.
„Fațadele din Bruxelles sunt deja acoperite de mai multe cabluri și cutii de conectare – am văzut clădiri cu zece cabluri și cutii de conectare atașate pe fațadă. Nu vom sta cu mâinile în sân și vom privi cum Bruxelles-ul se face urât”, a spus Michaël de Borman.Mai mult, unii proprietari de locuințe susțin că, în ciuda opoziției lor, Digi RCS RDS a instalat deja cablurile. Potrivit publicației RTBF, oamenii sunt și mai nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au, în prezent, puterea legală de a interzice companiei românești să instaleze cablurile.
Totuși, Institutul belgian pentru Servicii Poștale și de Telecomunicații (IBPT) susține că legislația belgiană nu permite proprietarilor de imobile să împiedice furnizorii de servicii să monteze cabluri pe fațade. Totodată, legea nu permite unui proprietar să refuze accesul la fațada clădirii în care locuiește doar pentru că un alt furnizor și-a pus deja cablurile aici. Doar în cazul în care clădirea este monument arhitectural trebuie făcute aranjamente alternative.
Cetățenii care au semnat petiția au cerut încetarea imediată a șantierelor Digi și scoaterea cablurilor din casele ai căror proprietari și-au exprimat refuzul. În plus, ei au cerut autorităților „să solicite diverșilor operatori, inclusiv Digi, să împartă cablurile de fibră existente, pentru a evita cablurile redundante și urâțenia suplimentară a fațadelor din Bruxelles”.
Plângerile vor fi transmise către IBPT, însă momentan nu este clar când va fi luată o decizie în această privință și ce implicații ar putea avea.