Marea Loja Națională din România, în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea București, ASE, Universitatea de Medicină Carol Davila București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Națională de Arte Constantin Brâncuși București, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova, a organizat la Ateneul Român, aseară, cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România.
Gala Premiilor M.L.N.R. urmărește stimularea și dezvoltarea cunoașterii în orice domeniu de cercetare, inclusiv științele socio-umane, atât prin cercetarea fundamentală, cât și prin cercetări avansate pentru dezvoltarea unor probleme complexe, prin dobândirea de cunoștințe noi cu privire la fenomene și procese, formularea și validarea de ipoteze originale, modele conceptuale și teorii.
Premiile se acorda tuturor cetățenilor români rezidenți sau nerezidenți pe teritoriul României, indiferent de sex, religie sau vârstă, masoni sau profani, care în cursul anului anterior decernării premiilor, au realizat o lucrare, o descoperire, invenție sau inovație, au emis o teorie, teoremă, ecuație, au pus la punct o tehnică, metodă, procedeu cu impact macro-social într-unul dintre cele 7 domenii premiate sau prin exercitarea profesiei ori a demnității publice au adus importante servicii ori beneficii țării. Bihoreanul Marilen Pirtea,rectorul UVT, a făcut parte din juriul Comisiei Spiru Haret
Comisiile au fost formate din următoarele personalități:
- COMISIA GRIGORE MOISIL
Acad. Nicolae Victor Zamfir – Vicepreședinte Academia Română
Acad. Viorel Barbu – Președinte al Secției de Ştiințe Matematice a Academiei Române
Acad. Marius Andruh – Vicepreședinte Academia Română
Acad. Cristian Silvestru – Prof. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai
Prof. univ. dr. Dan Timotin – Membru corespondent al Academiei Române
- COMISIA HENRI COANDĂ
Acad. Dorel Banabic – Președinte al Secției de Științe Tehnice a Academiei Române
Acad. Dan Dubină –Președinte al Filialei din Timișoara a Academiei Române
Prof. dr. ing. Mihnea Costoiu – Rector al Universității Politehnică din București
Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa – Rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca
Conf.univ.dr. ing. Florin Drăgan – Rector al Universității Politehnică din Timișoara
- COMISIA CAROL DAVILA
Acad. Ioanel Sinescu – Director al Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal, Institutul Clinic “Fundeni” și Preşedinte al Asociaţiei Române de Urologie (ARU)
Prof.univ. dr. Maria Dorobanțu – Membru corespondent al Academiei Române
Prof. univ. dr. Viorel Jinga – Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea – Rector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova
- COMISIA EUGENIU CARADA
Acad. Daniel Dăianu – Președinte al Consiliului Fiscal din România
Acad. Aurel Gh. Iancu – Institutul Național de Cercetări Economice (ÎNCE)
Prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rector al Academiei de Studii Economice din București
Prof. univ. dr. Tudorel Andrei – Membru corespondent al Academiei Române
- COMISIA SPIRU HARET
Acad. Mircea Dumitru – Vicepreședinte Academia Română
Prof. univ. dr. Daniel David – Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea – Rector al Universității de Vest din Timișoara
Prof. univ. dr. Liviu George Maha – Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- COMISIA CONSTANTIN BRÂNCUŞI
Acad. Cornelia-Sabina Ispas – Director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române
Prof.univ.dr. Valentina Sandu Dediu – Rector New Europe College
Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu – Rector al Universității Naționale de Arte din București
Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc – Academia Română Filiala Iași
- COMISIA NICOLAE TITULESCU
Acad. Ioan Aurel Pop – Președinte Academia Română
Prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu – Președintele Consiliului Național al Rectorilor
Prof. univ. dr. Marian Preda – Rector Universitatea București
Prof. univ. dr. Remus Pricopie – Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București
Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu– Rector al Universității din Craiova
Cei șapte laureați ai Galei M.L.N.R ediția a XI-a sunt, după cum urmează:
- Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte a fost acordat dl. dr. Paul Vasos – Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, ELI, și Universitatea din București, pentru lucrarea „Relaxarea RMN a protonilor de apă prepolarizați în câmpul magnetic al Pământului, pentru detectarea în timp real a formării de radicali liberi” publicată în prestigiosul jurnal Chemical Communications, editat de Royal Chemical Society, Marea Britanie, Septembrie 2023.
- Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. prof. univ. dr. Vasile Marinca – Universitatea Politehnica din Timișoara, Membru Corespondent al Academiei Române, pentru lucrarea “Investigating nonlinear forced vibration of functionally graded beam based on the nonlocal gradient theory considering the mechanical impact, electromagnetic actuator, thickness effect and nonlinear foundation”, publicată în 2023 în Revista „Mathematics”.
- Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat dl. prof. univ. dr. Victor Velculescu– profesor de oncologie și codirector al Diviziei de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, SUA, pentru articolul „Singlemolecule genome-wide mutation profiles of cell-free DNA for noninvasive detection of cancer” publicat în iulie 2023 în prestigioasa revistă Nature Genetics, New York.
- Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie a fost acordat dl. conf. univ. dr. Sorin Anagnoste – Prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine – A.S.E. pentru volumul ”Business Strategies. Building Sustainable Models with Artificial Intelligence and Digital Platforms”, publicată în 2023 la Editura ASE.
- Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT a fost acordat dl. conf. univ. dr. Tibor Hartel – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, pentru lucrarea ”The traditional ecological knowledge conundrum”, publicată în martie 2023 în revista Trends in Ecology and Evolution, Cambridge, USA.
- Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. prof. univ. dr. Constantin Chiriac – actor, regizor, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu pentru organizarea în 2023 a celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) care a reunit peste 800 de trupe de teatru din 80 de țări și un număr record de peste 1 milion de spectatori cu prezență fizică și peste 30 milioane de spectatori virtuali.
- Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie a fost acordat dl. ambasador Sorin Dumitru Ducaru – pentru dezvoltarea și operaționalizarea în 2023, în calitate de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a unei aplicații privind monitorizarea satelitară a deforestărilor din județele Maramureș și Suceava.