Duminica, 9 iunie, de la ora 12:00 la Sala Media din Muzeul National al Taranului Roman va avea loc vernisajul expozitiei “TISMANA la New York “. Este un dialog intre piese vestimentare create de designerul Dorin Negrau si costumele de patrimoniu ale Muzeului National al Taranului Roman.
Titlul expozitiei este inspirat de pozitia domnului Negrau ca singurul designer roman prezent in fiecare an in calendarul Saptamanii Modei de la New York.
Proiectul evidentiaza elementele comune ale hainelor urbane create de Dorin Negrau si ale costumelor traditionale din patrimoniul MNTR. Prezinta o incursiune cromatica si evolutiva a semnelor traditionale de pe costumul schileresc din zona Tismana si prezenta lor in zona Banatului.
Potrivit conceptului curatorial: “Tesutul inseamna creatie, iar suveica – instrumentul care o desavarseste -, imprumuta din sacralitatea acesteia. Firul, razboiul de tesut, fusul si furca nu sunt altceva decat metafore ale sortii. Acestea vorbesc despre urzeala lumii, despre firele destinului, despre tesatoarele sacre, care inchid si deschid la nesfarsit ciclurile din viata omului, ale anotimpurilor si ale cosmosului. Amintirile copilariei petrecute cu bunica materna vara, printre firele de canepa la topit in vale si apoi la melitat, iar iarna printre talpile razboiului de tesut cu socala in brate, nu au fost inlocuite sau sterse de succesul de la cea mai ravnita saptamana a modei din lume NYFW. Dimpotriva, aceasta reusita l-a motivat sa promoveze in vesmantul contemporan international motivele traditionale romanesti.”
Estetica lui Dorin Negrau valorifica elemente din portul traditional romanesc, aducandu-le in actualitate prin folosirea noilor tehnologii de afisare textila a semnelor-simbol, dar si a tehnicilor traditionale realizate in colaborare cu diversi mesteri locali. In ceea ce priveste motivele populare din zona Tismana, artistul a lucrat in colaborare cu mesterul Gheorghe Ciuncanu.
Expozitia va putea fi vizitata in Sala Media, pana in data de 14 iulie 2024, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Curatorul este dr Horatiu-Silviu Ilea, muzeograf.