Astăzi, 23 iunie, s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii lui Avram Iancu. Festivitatea din acest an a marcat 200 de ani de la nașterea eroului național. Cu această ocazie, subprefectul Emilian Pavel a transmis celor prezenți mesajul Instituției Prefectului – Județul Bihor:
“Hristos s-a înălțat!
Preacucernici părinți,
Onorate oficialități,
Doresc să vă mulțumesc în primul rând că sunteți astăzi, în sfânta zi de sărbătoare a Rusaliilor, aici, alături de noi, pentru a onora memoria marelui nostru erou național, Avram Iancu, unul dintre pilonii luptei pentru libertate și dreptate din istoria noastră.
Eroul national Avram Iancu a trăit într-o epocă tulbure, într-un timp în care destinele poporului român erau supuse unor mari presiuni și amenințări. Cu toate acestea, el a reușit să se ridice mai presus de provocări și să devină o emblemă a curajului, hotărârii și devotamentului pentru cauza națională, inspirând de atunci și până în zilele noastre, generații de români.
Crăișorul munților, așa cum este alintat de către toți românii, a crescut într-un mediu umil, dar prin educație și inspirat de idealuri nobile pentru neamul lui, Avram Iancu a devenit un lider român care a luptat pentru drepturile și autonomia românilor din Transilvania.
Convingerile sale l-au propulsat în poziția de lider al Revoluției din 1848 în Munții Apuseni și a coordonat numeroase acțiuni de rezistență împotriva ocupației străine. El a reușit să unească românii din Transilvania într-un front comun și să creeze o mișcare de rezistență puternică și organizată. În fața adversităților, Avram Iancu a fost o sursă de inspirație pentru mulți, un lider cu viziune și devotament.
Ce putem învăța de la Avram Iancu?
În primul rând avem obligația morală să îl cinstim cu toții și să ne inspirăm din parcursului lui ca om și lider al neamului românesc.
În al doilea rând, trebuie să conștientizăm că doar prin educație și prin promovarea culturii românești vom duce mai departe moștenirea lui și a tuturor înaintașilor noștri care au făcut posibilă România Mare.
România este astăzi membră a Uniunii Europene, iar identitatea noastră națională contribuie la diversitatea culturală europeană doar dacă o cultivăm și o promovăm cum se cuvine. În mod special mă bucură prezența mare a românilor la scrutinele electorale recent finalizate. Este important să dăm legitimitate reprezentanților noștri la toate nivelele.
Ne-am bucurat zilele trecute de entuziasmul suporterilor români și de rezultatele echipei naționale, dar și de rezultate individuale precum cele obținute de David Popovici. Toate acestea le-am făcut sub Tricolor. Profit de ocazie pentru a vă invita să fiți prezenți miercuri, în data de 26.06, pentru a ne bucura de Ziua Drapelului Național cu un program ce va începe la Biserica cu Lună, la ora 11.00.
În final, vreau să transmit un mesaj ferm. „Crăișorul munților” trebuie cinstit an de an, zi de zi, atât aici, la Oradea sau în alte colțuri ale țării, dar mai ales în Panteonul Moților de la Țebea, lângă „Gorunul lui Horea”, unde își doarme somnul de veci.
Cinste eroilor neamului românesc!
Doamne ajută!”