Sub titlul School cooperation in the Danube region, s-a desfăşurat în perioada 12-14 Iunie 2024, la Krems an der Donau, Austria, seminarul regional eTwinning, care a reunit participanţi din cele 13 ţări din bazinul Dunării: Austria, Cehia, Slovacia, Croaţia, Serbia, Ungaria, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Slovenia, Polonia, Bosnia şi Herţegovina.
Din partea României au participat 5 profesori: prof.Cristina Stan de la Școala Gimnazială Grigore Moisil Ploieşti, ambasador eTwinning; prof. Minodora Giuchici de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timşoara, prof. Monica Onica de la Colegiul Naţional Spiru Haret-ambasador eTwinning; prof. Nagy Melinda de la Liceul Tehnologic Octavian Goga Jibou şi prof.dr.Antonia Silaghi de la Liceul Teoretic Constantin Șerban, Aleşd- amabasador eTwinning.
Seminarul a avut ca scop prezentarea unor exemple de bune practici în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul educaţiei între ţările participante, materializată în proiecte eTwinning şi Erasmus. Deschiderea oficială a fost realizată de către Ursula Panuschka, coordonatoarea Agenţiei Naţionale pentru programe Erasmus+ şi Educaţie din Austria. Participanţii au fost încurajaţi să iniţieaza proiecte de cooperare între şcolile şi organizaţiile din bazinul Dunării, deoarece această zonă are caractiristici aparte şi ele trebuie păstrate şi mai ales promovate. Strategia Europeană de cooperare în regiunea Dunării a fost prezentată de coordonatorul Axei prioritare Investeşte în oameni şi competenţe dezvoltată în cadrul Ministerului Educaţiei din Austria – Jürgen Schick, după care participanţii au fost împărţiţi în funcţie de experienţa avută în eTwinning în două grupe: începători şi avansaţi şi au lucrat la dezvoltarea competenţelor de lucru cu platforma.
După masă, ambasadorul eTwinning din Austria, Renate Gerber a împărtăşit experienţe de bună colaborare cu şcoli din regiune în cadrul proiectelor eTwinning şi Erasmus. Pentru a se familiariza cu cultura regiunii în care a avut loc seminarul, profesorii au participat la o vizită în cadrul regiunii viticole Wachau, una din cele mai renumite din Austria, la o distilerie de vinuri şi apoi la o cină multiculturală.
A doua zi a fost dedicată prezentării programului Erasmus+ de către Frederic Bayersburg, reprezentantul Agenţiei naţionale pentru proiecte şi programe Erasmus din Austria şi lucrului în grupuri pentru crearea de noi proiecte eTwinning.
“Pentru Liceul Teoretic Constantin Șerban, participarea a fost una fructuoasă, fiind realizat un nou parteneriat între România, Republica Moldova şi Slovacia, în cadrul proiectului intitulat Traditional vs modern, care va începe în septembrie 2024.” a transmis prof.dr. Antonia Silaghi.