Poliția a anunțat schimbări legislative pentru șoferii care refuză să primească procesul-verbal de amendă. Conform noilor reglementări, dacă un polițist înregistrează audio-video momentul în care contravenientul refuză să primească documentul, procedura de comunicare a procesului-verbal se consideră finalizată pe loc, eliminând necesitatea trimiterii documentului la domiciliul persoanei sancționate. Astfel, unitatea polițienească nu mai este obligată să expedieze procesul-verbal la adresa contravenientului.
Pentru a obține o copie a procesului-verbal, persoana amendată va trebui să inițieze demersurile necesare, solicitând unității din care face parte agentul constatator emiterea unei copii.
Ordonanța de urgență nr. 84 din 28 iunie 2024 aduce modificări și completări unor acte normative în vederea sporirii siguranței rutiere. Unele prevederi ale acestei ordonanțe sunt intens contestate de șoferi și de societatea civilă, care susțin că noile reglementări pot duce la suspendarea permiselor unor șoferi nevinovați.
„În contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei, poliţiştii rutieri, în cadrul acţiunilor, desfăşoară şi activităţi de informare a conducătorilor de vehicule cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către poliţist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menţionat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc”, se arată în comunicatul Poliției.