Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a atras atenţia că balanţa comercială cu produse agroalimentare a devenit o vulnerabilitate în România, cu posibil potenţial sistemic. Pentru diminuarea vulnerabilitățilorau fost recomandate 10 măsuri, printre care crearea unei strategii pentru promovarea produselor alimentare de calitate, creşterea rolului fondurilor de garantare a creditelor şi identificarea firmelor care ar putea fi potenţiali campioni naţionali în domeniu. Măsurile au fost prezentate în cadrul celei de-a doua ședințe din 2020 a Comitetului, desfășurată în această săptămână.
În ședința din 15 iulie a CNSM, a fost emisă, cu unanimitate de voturi, Recomandarea CNSM nr. R/6/2020 referitoare la analiza Grupului de lucru CNSM privind diminuarea vulnerabilităților provenind din creșterea deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare. Documentul arată că ”balanța comercială cu produse agroalimentare a devenit o vulnerabilitate, cu posibil potențial sistemic, aspect susținut, de cel puțin două motive: (i) existența unei relații strânse între deteriorarea deficitului de cont curent și declanșarea unei crize financiare sau de balanță de plăți; (ii) necesitatea asigurării securității alimentare, aceasta fiind de altfel și una dintre lecțiile crizei generate de pandemia COVID-19”.
Sunt 10 măsuri pe care CNSM le recomandă Guvernului și BNR pentru diminuarea acestor vulnerabilități. Printre acestea se numără dezvoltarea de programe, prin dialog strâns cu reprezentanții asociațiilor de profil, care să implementeze Strategia Uniunii Europene ”De la fermă la furculiță”, creșterea rolului fondurilor de garantare a creditelor și a Fondului Român de Contragarantare în susținerea firmelor din agricultură și din industria alimentară ori crearea unei strategii pentru promovarea produselor alimentare de calitate.
Acestora li se adaugă o metodologie pentru identificarea firmelor care ar putea fi potențiali campioni naționali în domeniul agroalimentar.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială este format din reprezentanţi ai BNR, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului și are rolul de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Recomandarea CNSM nr. R/6/2020 privind diminuarea vulnerabilităților provenind din creșterea deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare: