Există în aces sens Decizia nr 708 din martie 2024, Secţia I civilă – Despăgubiri morale şi materiale solicitate de victima atacului unui urs pentru prejudiciul suferit ca urmare a vătămării sale corporale. Stabilirea despăgubirilor prin raportare la prevederile legii speciale. Înlăturarea de la aplicare a dispoziţiilor Codului civil.
Prin decizia sus menţionată s-a reţinut că există o reglementare specială privind modul de stabilire a daunelor materiale și morale care se acordă victimelor atacurilor urșilor, respectiv Legea nr. 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic, dispoziţiile art. 13¹ alin. 1 și 2 din actul normativ menţionat stabilind sfera beneficiarilor dreptului la despăgubiri, calculul sumei prin raportare la perioada de inactivitate, calitatea de salariat sau nesalariat și salariul în plată sau salariul minim pe economie, după caz.
Astfel, s-a arătat că existența unei dispoziții speciale, în speță Legea nr. 407/2006, în temeiul căruia persoanele care se consideră îndreptățite pot cere să li se recunoască dreptul de a primi despăgubiri pentru prejudiciile materiale și morale cauzate de animalele sălbatice, înlătură de la aplicare legea generală, respectiv Codul civil, ca o consecinţă directă a principiului specialia generalibus derogant.
În ceea ce priveşte modul de calcul al daunelor morale, s-a reţinut că trebuie avut în vedere salariul minim brut, așa cum acesta este definit de legiuitor, în cuprinsul dispozițiilor art. 164 din Codul muncii, împrejurare întărită și de dispozițiile H.G. nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și unele măsuri de punere în aplicare a acesteia, care confirmă că, la stabilirea daunelor morale, se ține cont de perioada de inactivitate și, pentru nesalariați, de salariul de bază minim brut pe țară.