Tânăra de 32 ani din Mediaş care, vinerea trecută, a fost supusă primei intervenţii realizată vreodată în România, de transplant de os femural de la un donator prin bancă osoasă, suferea de sarcom osos, o afecţiune extrem de rară, cu o incidență de un caz la 100.000 persoane/an.
„La 9 ani, când am alunecat pe gheaţă, atunci am avut prima fractură şi prima intervenţie chirurgicală. De atunci, am avut multe fisuri, fracturi.”, povesteşte tânăra.
A încercat să ducă o viaţă normală, dar în urmă cu 6 ani, problemele i s-au acutizat. Chiar dacă are muncă de birou, afecţiunea îi limita mişcările. Nu putea să alerge, să facă sport, nici măcar să se plimbe căci avea dureri, şchiopăta, iar oasele, fragile, i se fisurau tot mai des. Din cauza numeroaselor operaţii, piciorul din partea afectată de sarcom i s-a scurtat cu 4 centimetri şi a ajuns să umble cu ajutorul cârjelor.
„Sincer, nu am căutat variante în străinătate, doar în România. Mama l-a găsit pe doctorul Adyb Adrian Khal, pe reţelele de socializare, în urmă cu doi ani. Iar după discuţiile cu el, am prins încredere, i-am urmat sfaturile. Atunci, el nu era în ţară, dar m-a îndrumat ce să fac, să mă recuperez, a rămas să ne vedem când revine în România”, spune tânăra.
În ianuarie, acest an, când a văzut că medicul este la Oradea, şi-a făcut o programare. Până atunci, toţi specialiştii i-au spus că singurul tratament pentru boala ei era amputarea. Când doctorul orădean i-a prezentat intervenţia care i-ar putea salva piciorul, nici nu a mai stat pe gânduri. „Am luat decizia să mă operez”, zice ea.