E o profesie pe care poți să o urmezi după ce termini facultatea de Drept? Sau… ai vrea să iei o “pauză” din exercitarea activității de grefier, avocat sau consilier juridic?
Invitații zilei de la “Culisele Justiției”, emisiune moderată de Laura Duță, au fost vicepreședinții Asociației Magistraților din România (AMR) – judecătorii Cezar Filip și Ciprian Tița. În cadrul emisiunii, cei doi judecători au vorbit despre o nouă profesie juridică – cea de asistent al judecătorului. Precizăm că reglementarea completă a acestei profesii a intrat în vigoare anul trecut – este vorba despre Legea nr. 393 din 13 decembrie 2023 privind statutul asistentului judecătorului, scrie dcnews.ro
Concursul pentru accederea în funcția de asistent al judecătorului
Laura Duță i-a întrebat pe cei doi invitați cine ar putea ajunge asistent al judecătorului – care sunt cerințele, ce studii trebuie să aibă candidatul? Există exigențe cu privire la experiența candidatului?
“[N.r., Sigur, chiar dumneavoastră ați putea ajunge], orice e posibil… dacă aveți trei ani experiență în profesiile juridice. Astfel, candidații trebuie să fie absolvenți de Drept cu 3 ani de experiență în profesiile juridice: foști grefieri, foști avocați, consilieri juridici… chiar și foști judecători!
Se dă un concurs, e un concurs destul de complex: se dă și probă teoretică – drept material (civil, penal), proceduri -, se dă și un interviu, se dă o probă practică. Unde se dă acest concurs… Acesta este unul dintre subiectele de dezbatere. S-a optat pentru o selecție locală la nivelul fiecărei curți de apel.
Deci nu va fi un concurs așa cum avem în cazul judecătorilor, procurorilor și grefierilor, la nivel central, prin INM (n.r., sau SNG). În cazul asistenților, concursurile se dau în circumscripția fiecărei curți de apel”, a spus judecătorul Cezar Filip.
Laura Duță a mai vrut să afle un răspuns – fiecare judecător poate să aibă un asistent?
“Așa e gândită legea și aici trebuie să ajungem. Pentru că, așa cum spunea și Ciprian mai devreme, ar fi un vibe bun și începem să intrăm în normal sau cel puțin să avem perspective în acest sens: întrevedem schimbări și în sensul ăsta. Pentru că legiuitorul ne oferă perspectiva unui sprijin, unui ajutor în practic orice activitate în care însărcinăm asistentul să ne ajute.
Avem un nou statut al personalului auxiliar care vine de asemenea cu schimbări, cu majorarea schemei de grefier, cu introducerea unei noi profesii de grefier judiciar și vorbim practic de o așa-zisă echipă a judecătorului“, a adăugat judecătorul Cezar Filip. Citeste stirea aici: