Pentru absolvenți a fost prima apariție în lumina reflectoarelor. Pentru profesoara Olimpia Urdea a fost ultimul eveniment din viața de dascăl. Ieșirea din scenă și-a făcut cu un Laudatio realizat de celebru Cătălin Botezatu.
Pe 15 iulie, a avut loc Gala Diplomelor în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Oradea, eveniment care s-a desfășurat la Muzeul Țării Crișurilor.<A fost evenimentul meu cu nr.20 (din care unul on-line că așa au fost vremurile). Și s-a lăsat cu lacrimi și emoție profundă. Pentru că a fost ultimul astfel de eveniment din viața mea de dascăl.Felicitând absolvenții în Design vestimentar 2024, nu pot să nu spun un mare Mulțumesc tuturor celor părtași la emoțiile mele>, a postat profesoara Olimpia Urdea, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Arte Vizuale, Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Oradea, care astfel și-a anunțat public pensionarea.
Olimpia Urdea are diplomă de licență la Institutul Politehnic Gh. Asachi Iași, Facultatea de tehnologia și Chimia textilelor, Specializarea Tehnologia tricoturilor și confecțiilor, 1978-1983, un doctorat la Universitatea de Vest Timișoara, 2008-2010, perfecționare la Le Ministère de l’Education Nationale de Sèvres France, Diplôme approfondie de Langue Française 1996, o vastă experienţa la catedră -3 ani formator de specialitate în Regatul Marocului.
Olimpia Urdea îşi împărtăşeşte experienţa şi priceperea cu studenţii săi, pe care îi consideră parteneri în actul formării profesionale. De-a lungul timpului a coordonat lucrări de licenţă al căror număr se pierde în timp; a condus proiecte cu şi pentru studenţi; a îndrumat studenţi spre festivaluri şi concursuri de profil; a coordonat activităţi de practică aplicată cu studenţii. Toate, într-un parteneriat viabil, orientat spre rezultate şi performanţă.Din 2008 a condus Asociaţia D’ART în calitate de preşedinte, organizaţia non-guvernamentală fiind dedicată susţinerii şi promovării tinerilor artişti. O parte dintre proiectele organizaţiei au fost realizate în parteneriat cu studenţii ce se specializează în Modă-Design vestimentar şi Arte Decorative. Este autor, semnând volumele:Vedemecum, Editura Universitatii din Oradea, 2019, Veșmântul ca sistem multidimensional; Valențele socio-comunicative, artistice și fiziologice ale veșmântului din mătase naturală, Editura Universitatii din Oradea, 2018, Mătasea naturală în veșmântul românesc – o istorie regăsită, Editura Universitatii din Oradea, 2017, dar și creator: a semnat o colecție de genți și una de cape.
Cadrele didactice de la Facultatea de Arte, alături de absolvenţi, i-au dorit „să se bucure din plin de liniște, sănătate, de cei doi nepoți minunați precum și de planuri inedite de viitor”. <Rămân “la post”. Rămân să veghez asupra parcursului profesional al dragilor mei discipoli și să “pun umărul” acolo unde pot>, a promis profesorul Olimpia Urdea.
Facultatea de Arte a avut ca parteneri în organizarea acestui eveniment, alături de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, pe Asociația Arta Educaţiei şi Frumuseţii – Oradea, ale căror modele au evoluat sub îndrumarea lui Marius Molan și a lui Cătălin Botezatu. Un important sprijinul acordat studenților pe parcursul ultimilor ani a fost oferit de către Amavi și Anabel International, unele dintre cele mai importante firme orădene din domeniu.
Programe de studiu și disciplinele de bază:
MODĂ-DESIGN VESTIMENTAR
– Tehnologie textilă generală
– Proiectarea costumului
– Transpuneri în material
ARTE DECORATIVE
– Tehnologie textilă generală
DESIGN DE OBIECT, MODĂ ȘI AMBIENT
– Proiectare de produs
– Materiale și tehnologii noi
– Ergonomie și confort vestimentar