Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a aprobat, vineri, 17 iulie, propunerea Comisiei Permanente a UNBR privind organizarea Congresului Avocaților. Evenimentul va avea loc la Constanța, în perioada 7-10 septembrie, sub rezerva evoluției pandemiei de COVID–19.
În pregătirea acestui eveniment, în 5 și 6 septembrie se vor desfășura ședințele Comisiei Permanente și ale Consiliului UNBR.
Tema centrală a Congresului va fi „Interacțiunea și comunicarea profesiilor juridice. Aspecte legale, etice și deontologice”. În susținerea temei, în cadrul ședinței Consiliului UNBR a fost stabilit următorul curs de acțiune:
• Realizarea unui site multimedia dedicat Congresului, în care vor fi publicate comunicate de presă, articole, imagini și secțiuni video, transmisii live privind intervențiile participanților în cadrul evenimentelor, deciziile și rezoluțiile Congresului;
• Editarea revistei AVOCATUL, în care vor fi publicate materiale privind tematica Congresului;
• Inițierea unui concurs de lucrări pentru tinerii avocați. Cele mai valoroase vor fi premiate dintr-un fond creat special, în limita unui buget total de 10.000 lei.
Tot în cadrul ședinței de vineri au fost aprobate grupurile de lucru ale Consiliului UNBR, componența și obiectivele fiecăruia. În prealabil, au fost acceptate modificări și completări la Regulamentul de lucru al comisiilor și grupurilor de lucru ale UNBR, aprobat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 222/2017 privind participarea unui consilier în maxim 2 grupuri și instituirea unui termen de înaintare a raportului privind lucrările repartizate de maximum 3 luni cu posibilitatea ca, pentru motive temeinice, acesta să poate fi depășit cu maxim 2 luni.
Au fost aprobate următoarele grupuri de lucru:
1. Perfecționarea legislației profesiei și/sau a celei cu impact asupra profesiei;
2. Fiscalitatea profesiei de avocat;
3. Deontologia profesiei și publicitatea;
4. Problematica CAA;
5. Avocatura secolului 21;
6. Impactul informatizării asupra profesiei de avocat;
7. Spălarea banilor și apărarea secretului profesional.
Acestea se adaugă grupurilor deja existente:
1. Necesitatea completării Statutului profesiei de avocat și a Statutului Casei de Asigurări a Avocaților (CAA) în materia incompatibilităților în exercitarea funcțiilor în organele de conducere executive ale UNBR/CAA și privind modificarea Statutului INPPA;
2. Apărarea în fața avocaturii ilegale
3. Funcționarea Registrului de Național de Publicitate Mobiliară (RNPM)
În ceea ce privește proiectului ”Avocatul specializat”, Comisia Permanentă a decis în unanimitate ca proiectul să fie transmis barourilor pentru ca, până la 1 noiembrie 2020, să fie supus dezbaterii corpului profesional. Consiliul UNBR a ratificat propunerile Comisiei Permanente.
De asemenea, Consiliul UNBR a decis crearea unui fond de întrajutorare și solidaritate, sub egida Fundației Constantin Naumescu, înființată în 2000 de către UNBR, CAA și Baroul București, obiectivul fiind sprijinirea avocaților stagiari.