Marius Mihuț face lemnul să cânte. De asta pare să fie aflat și președintele Armeniei care i-a achiziționat o vioară cu goarnă. Meșterul popular spune că muzica e tratament. Abia a trecut de 50 de ani dar e Tezaur Uman Viu. Unul dintre cei trei oameni cu acest titlu prezenți la Târgul Meșterilor Populari. Mihuț spune că puterea, ton face diferența dintre vioara normală și vioara cu goarnă. Simte că tradițiile mor și atunci simte un gol în inimă.
Printre meşteri sunt trei Tezaure Umane Vii. Unul este Mihuţ Marius din Cihei, care face vioarele cu goarnă. Este mândru că de curând a aflat că o vioară lucrată de el acum şase ani a ajuns, prin Marius Vizer, în panoplia cu trofee a preşedintelui Armeniei.Viorile lui Marius au devenit cunoscute în toată țara de instrumentiștii de muzică populară, care le apreciază pentru sunetul lor, forță și timbru. Cu toate acestea, viorile părăsesc adeseori hotarele țării și ajung la colecționari din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America și chiar și Japonia.Pasiunea sa pentru muzică a început de la vârsta de 16 ani, când un prieten de familie îi vizita pe el și pe familia lui și le cânta diferite piese populare la acordeon. În acel an, Marius a învățat să interpreteze mai multe cântece la acordeon, deși nu cunoștea notele muzicale.Abia după câțiva ani a descoperit și vioara cu goarnă, după cum își amintește: „La doi ani după ce am terminat şcoala profesională în Oradea, unde am învăţat tăbăcăria, în 1992, m-am înscris la Şcoala Populară de Arte (n.r. actuala Şcoală de arte Francisc Hubic) c-am vrut să-nvăţ teorie. Acolo am făcut patru ani lecţii de acordeon şi încă doi de vioară. Abia atunci am pus mâna şi pe vioara cu goarnă şi d-atunci n-am mai lăsat-o…”Dintre sutele de viori construite, preferata lui este una cu 3 goarne pe care a făcut-o la începutul anului 2020.
Un altul este meşterul olar Haşaş Petru din Vadu Crişului, care mărturiseşte că cel mai tare îl bucură faptul că fata şi ginerele duc mai departe meşteşului lui.
Şuşca Vasile din Săcel, Maramureş, e cel de-al treilea Tezaur Uman Viu prezent și azi la Târgul Meșterilor Populari
ârgul va fi deschis vizitatorilor după următorul program: vineri, 19 iulie 2024: 11.00 – 21.00, sâmbătă, 20 iulie 2024: 9.00 – 21.00, duminică, 21 iulie 2024: 9.00 – 19.00.
Programul spectacolelor de muzică populară:
Sâmbătă, 20 iulie 2024: 19.00-20.00
Grupul Vocal Moștenitorii Cântecului, de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc.
Duminică, 21 iulie 2024: 19.00-20.00
Grupul vocal Lioara al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, coord. Prof. Antonela Ferche-Buțiu.