După discuțiile intense din ultimele zile, Poliția Română clarifică faptul că șoferilor testați pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se întocmește dosar penal în cele 72 de ore până la sosirea rezultatelor probelor biologice de la instituțiile de medicină legală. În această perioadă, se emite doar un act administrativ, care se atașează ulterior dosarului.
Propunerea poliției de a închide administrativ cazul se bazează pe rezultatele negative ale probelor biologice emise de medicina legală și nu implică o propunere de clasare conform Codului de Procedură Penală. În cazul unui rezultat negativ de la medicina legală, persoana testată nu este cercetată de poliție într-un dosar penal, conform IGPR.
“În situaţia unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, poliţiştii întocmesc o lucrare (este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliţie, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituţiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente. Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, poliţiştii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază, iar documentele se înaintează de către Poliţie, unităţii de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă”, se arată în comunicatul Poliției.
În situația în care rezultatul de la medicina legală este pozitiv, acesta se adaugă documentației inițiale și dosarul este trimis unității de parchet competente, unde primește un număr unic și devine “dosar penal”. Cercetările continuă conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Prin urmare, măsura reținerii permisului de conducere pentru 72 de ore are scopul de a elimina un potențial pericol din traficul rutier până la primirea rezultatelor de la medicina legală, precizează sursa citată.