În ședința extraordinară din august 2023 a Consiliului local Beiuș, a fost aprobat Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico -economice și a indicatorilor tehnico -economici faza PT pentru obiectivul de investiții “Modernizare piața agroalimentara Municipiul Beiuș”. crearea unui spațiu modern, dotat cu spații comerciale, mese pentru bazar, flori și produse agroalimentare, vitrine frigorifice pentru zona de lactate/oua, boxe de depozitare pentru comercianti, un spațiu de food-court (restaurant și locuri de servit masa) și spații administrative. <Dorim să modernizăm infrastructura, introducând drumuri de incintă, parcări, trotuare pietonale și piste pentru biciclete. Un alt aspect important al proiectului este implementarea unei instalații de climatizare eficiente, pentru a asigura un mediu plăcut și sustenabil pentru toți vizitatorii, atât vara, cât și iarna, sprijinit pe baza unui sistem de panouri fotovoltaice>, spunea atunci primarul Beiușului Gabriel Popa.
Sunt decenii de când beiușenii se plâng de condițiile improprii pe care le găsesc în piața agroalimentară, motiv pentru care actualii edili au anunțat, încă de la începutul mandatului, că vor face demersuri în vederea modernizării principalului spațiu comercial al urbei, aceștia luând în calcul chiar construirea unui nou edificiu destinat comerțului cu produse agricole și alimentare.Pe 8 februarie 2023, prin Hotărârea nr. 42/2023, Consiliul Local și-a dat acordul de principiu în vederea contractării unui finanțări rambursabile în valoare de maximum 25 de milioane de lei. A urmat, luni, 21 iunie 2023, o nouă hotărâre a Consiliului Local, de data aceasta fiind vorba chiar de aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de maximum 25 de milioane de lei în vederea finanțării proiectelor de investiții de interes public local.Cele două hotărâri de consiliu erau necesare pentru obținerea unei finanțări nerambursabile pentru proiectul de modernizare a pieței agroalimentare. < Mai exact: aprobarea proiectului și a cheltuielilor în vederea finanțării prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 și actualizarea documentației tehnico-economice. Astfel proiectul în valoare de 22,69 milioane de lei va fi finanțat cu suma de 17,68 milioane lei din fonduri europene așa încât banii luați prin credit bancar anul trecut nu vor fi folosiți decât eventual ca și cash-flow, iar diferența de 5,32 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile va fi acoperită din bugetul local.Vă reamintesc că demersurile pentru modernizarea pieței au început în anul 2022, când în Consiliul Local s-a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Proiectul prevede o piață agroalimentară modernă și va include și spații verzi în procent de 20% din suprafața terenului. Clădirea va avea o structură de tip hală având parter și un etaj. Accesul auto și parcările vor fi pe străzile Nicolae Bolcaș și Unirii. Rămâne întrebarea pe care am pus-o de acum 2 ani: unde vor fi relocați cei care trăiesc din piață pe perioada lucrărilor?>, a anunțat consilierul local USR Emil Popa.
<Nu înseamnă ca dacă facem un contract de credit, trebuie să-l și folosim tot sau să-l folosim imediat. În ceea ce presupune proiectul depus pe fonduri europene, va fi o perioadă în care vom ști, până se fac anumiți pași, dacă există riscul să nu fie cumva finanțat și putem să renunțăm. Comisionul este zero pentru acest lucru. Deci, dacă nu vrei să mai ridici banii respectivi, comisionul este zero. Dacă luăm numai 10 milioane din 25, la fel, nu este un comision în acest sens. Se poate adapta: dacă dorim să facem doar Aleea Padișului, putem lua doar banii pentru Aleea Padișului și renunțăm la ceilalți fără un comision. Eu consider că aceste proiecte sunt absolut necesare pentru a câștiga timp și pentru ca beiușenii să nu mai aștepte o perioadă îndelungată să beneficieze de niște condiții cât mai bune! Nu este totuna să așteptăm zece sau cincisprezece ani și să economisim bani ca să putem face un lucru sau să luăm un credit, să-l facem într-un timp scurt și să plătim ulterior! […] Din punct de vedere bugetar, Beiușul poate susține acest lucru, nu ne blocăm cu absolut nimic și, din contră, sperăm la o creștere economică datorită acestor investiții. În condițiile contractării de către municipiu a acestei finanțări, gradul de îndatorare al Municipiului Beiuș nu va depăși limita legală de 30% din veniturile proprii>, spunea primarul Popa în momentul în care a fost criticat pentru lurea acestei decizii, inclusuiv de consilierii PNL care au votat ulterior pentru credit.