Este vorba despre o fostă purtătoare de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Arad, a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție. Ce spune șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad despre caz și despre cât de incomodă ar fi fost polițista, în timp ce lucra la Poliția Rutieră.
Subcomisarul de poliție Lorena Radu, fostă purtătoare de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Arad, are calitatea de inculpat într-un dosar penal ce are ca obiect infracțiuni de corupție. În fapta de corupție pentru care este cercetată, polițista are calitatea de instigator, fiind cea care și-a îndemnat un coleg să săvârșească o ilegalitate.
Conform informațiilor noastre, în urmă cu câteva luni, polițista ar fi încercat să ajute un șofer să scape de suspendarea permisului. Șoferul fusese implicat într-o tamponare, însă nu s-a prezentat la sediul Poliției Rutiere în termenul legal de 24 de ore, pentru a anunța evenimentul rutier. Când s-a prezentat, după câteva zile, acestuia i-ar fi fost falsificat un proces-verbal, la îndemnul polițistei, atestându-se astfel fals faptul că șoferul a anunțat evenimentul în termenul legal de 24 de ore.
Lorena Radu a lucrat în ultimii șase ani la Poliția Rutieră, după ce a fost purtător de cuvânt al IPJ-ului arădean. Recent, aceasta a fost transferată la Serviciul Cazier Judiciar. Polițista este cea care, în luna martie a acestui an, a oprit pe Calea Romanilor din municipiu șoferul unui McLaren, cetățean austriac, care ar fi condus sub influența substanțelor interzise. Aceasta a mai fost cercetată disciplinar și intern, în 2020, în pandemia de coronavirus, când, pe Facebook, și-a arătat nemulțumirea față de intenția ministrului Marcel Vela de „distribui lumina învierii” cu ajutorul polițiștilor. Tot ea este cea care, în aprilie, l-a oprit în trafic pe Cosmin Mladin, cunoscut ca fiind lider al traficanților de țigarete din Arad, în timp ce acesta ar fi condus sub influența cocainei, fapt infirmat de analizele de sânge.
Dosarul penal deschis acum pentru infracțiuni de corupție a fost înregistrat la Tribunalul Arad pe 16 iulie 2024, parte vătămată fiind Inspectoratul de Poliție Județean Arad. Mai mult decât atât, Lorena Radu a fost „îngropată” chiar de către cel pe care l-a ajutat. Acesta, fiind pus în faţa faptelor de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara, ar fi recunoscut că a cerut ajutorul poliţistei pentru a scăpa de suspendarea permisului de conducere. Şi chiar a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, confirmând astfel, şi în faţa instanţei, comiterea faptei şi, implicit, implicarea Lorenei Radu.
Despre situația Lorenei Radu, șeful IPJ Arad, chestorul Dan Constantin Stoicănescu, a declarat că „Este un dosar care s-a aflat în anchetă la structura teritorială a DNA-ului de la Timișoara, sigur că este o chestiune de imagine în primul rând și nu ne face cinste să avem polițiști trimiși în judecată. În ceea ce privește fapta în sine și ce s-a întâmplat acolo, face parte dintr-o anchetă la care noi nu participăm și așteptăm concluziile instanței”.
Întrebat de jurnaliști, la o conferință de presă, despre motivul pentru care polițista nu a fost lăudată nici când i-a oprit și sancționat pe șoferul McLarrenului, nici pe Mladin, Stoicănescu a declarat că „Doamna Lorena Radu, în ambele situații, și-a făcut meseria. Că rezultatele obținute de colega noastră au fost mediatizate la nivel național și au fost rezultate bune, prin intermediul șefilor dumneaei i-am transmis că sunt foarte încântat de rezultatele obținute. (…) Nici cei care au destructurat rețeaua de traficanți de țigarete nu au fost prezentați nominal. Am prezentat activitatea. Important este să avem rezultate; sigur că în interiorul instituției avem mijloace și de recompensare, și de sancționare. În cazul doamnei Radu, din păcate, situația sau activitățile ei au avut și o parte care, vedeți, a ajuns să fie trimisă în judecată, ceea ce nu ne face cinste”.
Cu toate că „Important este să avem rezultate”, în urmă cu câteva luni șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad „mustra” jurnaliștii, într-o conferință de presă, despre faptul că nu promovează și polițiști care au rezultate bune, ci doar pe cei care comit infracțiuni.
Întrebat dacă Lorena Radu a fost un polițist rutier incomod, acesta a evitat răspunsul, spunând doar că „există în statutul polițistului prevederi legate de modalitatea în care trebuie abordat un polițist, când are probleme de natură judiciară. Când dobândește calitatea de inculpat, este pus la dispoziție. Trebuie să ținem cont de faptul că fiecare dintre cei cercetați beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o hotărâre definitivă. Doamna Radu, la fel, beneficiază de această prezumție”.