Cea de-a cincea etapă a proiectului de informare și conștientizare a populației cu privire la problema obezității, “Controlează Obezitatea”, a avut loc ieri, la Oradea și a cuprins sesiuni de informare și conștientizare a populației cu privire la problema obezității, dar și activități dedicate specialiștilor din sănătate, implicați în managementul persoanelor cu obezitate.
Scopul campaniei “Controlează Obezitatea” este de a trage un semnal de alarmă în privința obezității și realizarea unei informări și conștientizări ample în rândul publicului larg în ceea ce privește problemele legate de obezitate și consecințele acesteia asupra sănătății.
Campania „Controlează Obezitatea” a fost prezentată oficial de către prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București și prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, coordonatoarea acestui proiect național.
Alături de prof. univ. dr. Cătălina Poiană, au fost prezenți: prof. univ. dr. Florian Bodog – decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea, conf. univ. dr. Carmen Pantiș – președintele Colegiului Medicilor Bihor, prof. univ. dr. Beatrice Mahler – medic primar pneumologie, prof. univ. dr. Maghiar Adrian – medic primar, specializat în Chirurgie Generală, Chirurgie Bariatrică și Chirurgie Oncologică, prof. univ. dr. Cornelia Bala – medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, conf. univ. dr. Mihaela Popoviciu – șef al Clinicii de Medicină Internă și Compartiment Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și conf. univ. dr. Onaca Mircea, medic primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Specialiștii estimează că până în anul 2035, 54% din populația globală (peste patru miliarde de persoane) va fi afectată de obezitate sau supraponderalitate.
Obezitatea este o afecțiune care poate fi prevenită și reprezintă un factor de risc major pentru numeroase boli cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul sau afecțiunile respiratorii, dar și un factor agravant pentru alte afecțiuni.
Combaterea obezității implică o abordare multidisciplinară începând cu prevenția, până la tratarea complicațiilor asociate.
Pentru pacienții cu obezitate severă și morbidă, care nu au reușit să slăbească prin dietă asociată cu activități sportive, chirurgia obezității sau bariatrică este singura metodă eficientă.
Echipa multidisciplinară din Spitalul Pelican, coordonată de prof. univ. dr. Maghiar Adrian, este specializată în chirurgia bariatrică minim-invazivă laparoscopică.
Intervențiile pentru tratarea obezității care se efectuează la Spitalul Pelican sunt: Gastrectomia Longitudinală (Gastric Sleeve) și Gastric Bypass. Gastric sleeve-ul sau „operația de micșorare a stomacului”, reprezintă intervenția cea mai populară în chirurgia obezității datorită eficienței și avantajelor sale.