Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Iasi au efectuat luni, 29 iulie 2024, percheziții la domiciliul și sediul avocatei Gianina Porosnicu.Încă de dimineaţă, mai mulţi procurori, dar şi poliţişti au mers la ea acasă, o casă monumente istoric aflată în zona centrală a Iaşului, dar şi în alte două locaţii. După câteva ore, au plecat de acolo cu mai multe documente, pe care le vor analiza în acest dosar.
Actiunea a avut loc in cadrul unui dosar de evaziune fiscala. Concret, Parchetul Curtii de Apel Iasi sustine ca avocata Gianina Porosnicu nu ar fi declarat onorariile incasate de la clientii sai, iar sumele de bani incasate nu ar fi fost trecute in evidenta contabila. In acest mod, acuza procurorii, avocata s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor aferente respectivelor sume.În cazul unor dosare, care implicau sume mari de bani, avocata şi-ar fi luat onorariul într-un mod în care ar fi reuşit să scape de acele taxe şi impozite. Rămâne de văzut ce vor spun şi oficial anchetatorii cu privire la această situaţie.
Iata comunicatul Parchetului Curtii de Apel Iasi:
“La data de 29.07.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi a dispus punerea in executare a unor mandate de perchezitie la domiciliul/sediul unui avocat din cadrul Baroului Iasi, in cadrul unui dosar in care se cerceteaza infractiuni de evaziune fiscala.
S-a stabilit ca numeroase persoane fizice au fost abordate de catre persoana vizata, in calitate avocat, fiind incheiate contracte de asistenta juridica ce aveau ca obiect: consultatie juridica, asistenta juridica si reprezentare in toate fazele procesuale, inclusiv in faza de executare a hotararilor judecatoresti, precum si in faza initierii si incheierii procedurii amiabile cu firma de asigurare. Contractele aveau stabilit un onorariu fix in cuantum de aproximativ 1000 – 2000 lei, precum si un onorariu de succes, ce reprezenta un procent din suma totala a despagubirilor primite de partile civile, procent care varia intre 18% si 35%. Onorariul era incasat de catre doamna avocat, fara a fi declarat catre organele fiscale, dupa ce partile civile isi primeau sumele de bani cuvenite cu titlu de despagubire de la asigurator.
Tot din probatoriul administrat pana la aceasta data, a rezultat faptul ca, dupa incheierea contractelor de asistenta juridica, persoana vizata, in calitate de avocat, incheia cu partile civile si o procura notariala prin care aceasta era imputernicita, ca sumele de bani obtinute cu titlu de daune materiale / morale, ca urmare a prejudiciului provocat acestora, sa fie virate in conturile bancare deschise pe numele persoanei vizate (in calitate de persoana fizica), dar si in conturile bancare deschise pe cabinet avocat, dupa care aceasta urma sa le remita partilor civile sumele de bani cuvenite cu titlu de despagubiri, dupa ce isi retinea onorariul de succes.
Asa cum a rezultat din raspunsul Agentiei Nationale de Administratie Fiscala, majoritatea sumelor de bani obtinute de catre persoana vizata ca urmare a exercitarii profesiei de avocat nu au fost trecute in evidenta contabila, aceasta sustragandu-se de la plata taxelor impozitelor aferente sumelor de bani incasate.
Activitatile specifice din prezenta cauza au fost realizate cu sprijinul lucratorilor de politic din cadrul IPJ Iasi, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice si Serviciul de Investigatii Criminale”.