Mina de dolomită de la Băița, primește de la Guvern aproximativ 11,6 milioane de lei pentru a achiziționa o instalație necesară activității. Guvernul a aprobat suplimentarea bugetară astăzi, amintind că la Băița s-a exploatat dolomită timp de 10 ani, între 2013 și 2022, iar resursa a adus societății profit. Dolomita este o rocă naturală care are în compoziție calciu și magneziu și este folosită în agricultură ca îngrășământ natural pentru a îmbogăți solul cu minerale.
Guvernul a aprobat joi o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pe anul 2024 cu suma de 11,643 miliaone lei, credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru majorarea capitalului social al societăţii Băiţa SA în vederea realizării unei investiţii necesare activităţii de exploatare şi prelucrare a dolomitei din zăcământul Băița-Bihor.
Prin această Hotărâre, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu suma de 11,6 milioane lei pentru majorarea capitalului social al societății Băiţa SA, în vederea realizării unei învestiții necesare activității de exploatare şi prelucrare a dolomitei din zăcământul Băiţa-Bihor.
Cu această sumă, societatea va achiziționa o instalație necesară activității de prelucrare a dolomitei, lucru care va face posibilă continuarea măsurilor asumate prin Programul de restructurare întocmit și aprobat pentru Societatea Băița SA.
Mina Băița a exploatat dolomita timp de 10 ani, între anii 2013-2022, resursă care a adus societății profit.
Suma necesară se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024. Dolomita este folosită în agricultură fiind un ameliorator al solului pe termen lung cu efecte benefice asupra calitatii solului, fiind utilizat in cadrul tehnologiilor moderne de culturi .
Aduce un aport de calciu si magneziu pentru solurile cultivate cu plante ceea ce confera acestora rezistenta sporita , datorita rolulului esential in dezvoltarea sistemului radicular al tulpinilor.
Nu exercita efecte fitotoxice asupra plantelor, chiar si in cantitati mai mari, fiind dealtfel considerat ca, singurul “ion” cu aceasta insusire.Tocmai absenta acestuia influenteaza negativ absorbtia ionilor fosforici si a nitratilor.Dolomitul de Baita e folosit în zootehnie, amenajări interioare, dar și în industria ceramicii.