Vineri, 2 august 2024, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin al Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru punerea în aplicare a Programului Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale.
Infrastructura europeană a științelor vieții pentru informații biologice/ European life-sciences Infrastructure for biological Information – ELIXIR este o infrastructură europeană distribuită de cercetare biologică și medicală dedicată cercetării în domeniul științelor vieții și al aplicării rezultatelor acestora în medicină, agricultură, mediu, bio-industrii și societate. ELIXIR este înființată prin Acordul de consorțiu – ELIXIR Consortium Agreement – ECA, intrat în vigoare în anul 2014, ca o structură organizațională fără personalitate juridică, care coordonează o infrastructură de cercetare distribuită.
Misiunea ELIXIR este de a construi o infrastructură europeană durabilă pentru informațiile biologice, în sprijinul cercetării în domeniul științelor vieții. Resursele acestei infrastructuri includ baze de date, programe informatice (software), materiale de instruire, stocare în cloud și supercomputere. Scopul ELIXIR este de a coordona aceste resurse astfel încât să formeze un tot unitar. Rezultatul activității ELIXIR permite utilizatorilor din mediul academic și din industrie să acceseze
servicii care sunt vitale pentru cercetare, să găsească, să analizeze și să partajeze mai ușor date, să facă schimb de expertiză și să implementeze cele mai bune practici. Activitățile din cadrul ELIXIR vor asigura cercetătorilor noi perspective asupra modului în care funcționează organismele vii și va permite acestora să contribuie la dezvoltarea medicinei de performanță, a agriculturii și la conservarea biodiversității.
În prezent, ELIXIR cuprinde 22 de membri: (o organizație interguvernamentală, respectiv Laboratorul European de Biologie Moleculară – EMBL (https://www.embl.org/) și 21 de state europene, respectiv:Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Suedia, Elveția, Republica Cehă, Estonia,
Norvegia, Olanda, Danemarca, Israel, Portugalia, Finlanda, Franța, Belgia, Italia, Slovenia, Luxembourg, Irlanda, Germania, Ungaria, Spania și Grecia. De asemenea, 3 state europene au calitate de observator la ELIXIR, respectiv: Cipru, Austria și România.
Statele membre ELIXIR lucrează împreună folosind modelul „Hub și Noduri” reunind, astfel, peste 220 de organizații de cercetare și universități.
Sediul central al ELIXIR (Hub-ul) este Institutul European de Bioinformatică (EMBL-EBI), din Cambridge, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. EMBL-EBI este filiala pentru bioinformatică a Laboratorului European de Biologie Moleculară (EMBL), organizație interguvernamentală cu sediul în Heidelberg, Germania.
În fiecare stat membru al ELIXIR este organizat un nod național cu reprezentativitate națională, format din mai multe universități și centre de cercetare. Fiecare Nod național asigură coordonarea resurselor de bioinformatică la nivel național, inclusiv prin instruire și susținerea resurselor de date, analiză și calcul. ELIXIR Hub este conectat la setul de noduri ELIXIR, prin acorduri de colaborare.
Infrastructura ELIXIR este recunoscută în foaia de parcurs a Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare (European Strategy Forum on Research Infrastructures) – ESFRI din 2021 (ESFRI Roadmap 2021) ca proiect de referință în domeniul Sănătate și Alimentație.
În conformitate cu prevederile Strategiei naționale de cercetare, inovare și specializare inteligentă 2022-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 933/2022, și având în vedere accelerarea transformării digitale, Guvernul României susține avansarea științelor vieții, inclusiv a genomicii umane, promovând în același timp participarea la inițiativele europene din acest domeniu. Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 693/2021, a fost înființat Institutul de Cercetare și Dezvoltare Genomică
(ICDG), în scopul creării și dezvoltării infrastructurii naționale de genomică.
În concordanță cu obiectivele sale strategice, România a aderat la Inițiativa “1 + Milioane de Genomuri” și la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice (Genomic Data Infrastructure- GDI), consolidându-și astfel capacitățile în cercetarea genomică și integrându-se în rețeaua paneuropeană de date genomice. La acest proiect participă atât Institutul de Cercetare și Dezvoltare Genomică, cât și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
În acest context, aderarea României la ELIXIR este necesară pentru a alinia eforturile naționale cu cele europene în ceea ce privește cercetarea în domeniul științelor vieții, inclusiv a geonomicii umane, ținând cont de interesul comunității naționale de cercetare și de documentele strategice naționale relevante.
În luna noiembrie 2022, un număr mare de universități și institute de cercetare au consemnat și comunicat Ministerului Cercetării Digitalizării și Inovării, prin intermediul Clusterului Român de Bioinformatică, solicitarea de a adera la ELIXIR.
La începutul lunii octombrie 2023, România, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a solicitat Consiliului ELIXIR, într-o primă etapă, statutul de observator la ELIXIR, urmând să întreprindă demersuri pentru obținerea statutului de membru.
În urma reuniunii Consiliului ELIXIR din 30-31 octombrie 2023, cererea a fost aprobată, România devenind observator la ELIXIR. Statutul de observator este acordat României pentru perioada 30 octombrie 2023 – 31 decembrie 2025.
Observatorii nu au obligații financiare față de ELIXIR în primii doi ani financiari. În situația în care statul solicită reînnoirea statutului de observator trebuie să plătească o contribuție egală cu 30% a contribuției financiare, pe care ar trebui să o plătească dacă ar fi membru ELIXIR (conform art. 4.2.2.și art. 5.2. ECA).
Calitatea de observator la ELIXIR oferă comunității de bioinformatică din România acces laactivitățile ELIXIR pentru dezvoltarea expertizei cercetătorilor români, facilitând tranziția cătreobținerea statutului de membru ELIXIR. Totodată, calitatea de observator permite instituțiilor implicate în operarea și dezvoltarea sistemelor bioinformatice să se organizeze și să dezvolte o structură reprezentativă la nivel național care poate îndeplini rolul de nod național ELIXIR.
Pentru a deveni membru, un stat trebuie să transmită o cerere către președintele Consiliului ELIXIR.
Cererea trebuie să includă angajamentul față de obiectivele ELIXIR, astfel cum sunt acestea stabilite în ECA, recunoașterea obligațiilor care revin unui membru ELIXIR, așa cum este prezentat la art. 5 din ECA și, eventual, menționarea contribuțiilor științifice ale comunității de cercetare naționale. În luna aprilie 2024, a fost aprobat de Președintele României, Memorandumul cu tema: “Aprobarea participării României la infrastructura europeană a științelo vieții pentru informații biologice/
European life-sciences Infrastructure for biological Information – ELIXIR, semnarea de către ministrul cercetării, inovării și digitalizării a cererii de aderare în calitate de Membru și transmiterea acesteia către Consiliul ELIXIR”. Ca urmare, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a transmis către Consiliul ELIXIR cererea oficială a României de a deveni membru în ELIXIR.
Prin procedura scrisă care a avut loc în perioada 22 aprilie-21 iunie 2024, Consiliul ELIXIR a aprobat cererea României de a deveni membru în ELIXIR și a transmis la data de 17 iulie 2024 confirmarea oficială a aprobării. În scrisoarea de confirmare se menționează că România devine membru în ELIXIR odată ce procesul la nivel național de exprimare a consimțământului de a deveni parte la Acordul de consorțiu ELIXIR (ECA) se încheie și ECA este semnat
.Acordul de consorțiu ELIXIR (ECA) prin care se înființează ELIXIR ca o structură organizațională fără personalitate juridică (conform art. 2.1. ECA), este unul atipic la nivel național, în special din perspectiva aplicării Legii nr. 590/2003 privind tratatele.
După cum este definit la art. 2.3. din ECA, ELIXIR beneficiază de personalitatea juridică existentă a EMBL, precum și de privilegiile și imunitățile sale ca instituție interguvernamentală. Sarcinile îndeplinite de EMBL pentru ELIXIR sunt supuse regulilor, reglementărilor și politicilor interne ale EMBL, după caz, inclusiv pentru evitarea dubiilor, regulilor și regulamentului personalului EMBL, precum și regulilor financiare și regulamentului financiar al EMBL. În ceea ce privește dreptul aplicabil, ECA se aplică în conformitate cu dreptul internațional și este reglementat de acesta. În subsidiar, se aplică legea Angliei și a Țării Galilor în cazul chestiunilor care nu sunt reglementate sau sunt reglementate doar parțial de dreptul internațional, conform punctului 19 din ECA.
Sunt eligibile să devină membre ale ELIXIR următoarele entități: statele membre ale Consiliului Europei; alte state care pot fi declarate eligibile prin decizie a Consiliului ELIXIR; organizații interguvernamentale cu personalitate juridică înființate în temeiul dreptului internațional sau al UE(ex. ERIC, constituit în baza Regulamentului (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de
cercetare (ERIC), conform art. 4.1.1. din ECA.
ECA a fost aprobat de Consiliul ELIXIR reunit în luna aprilie 2013 la Copenhaga și a fost deschis spre semnare de către entitățile eligibile, conform prevederilor art. 12.1. ECA a intrat în vigoare la data de 12 ianuarie 2014, respectiv la treizeci de zile de la data la care cinci țări și EMBL și-au exprimat consimțământul de a fi obligate din punct de vedere legal să execute Acordul, conform prevederilor art. 12.1 (după ce Estonia a semnat ECA la data de 13 decembrie 2013).
Pentru orice entitate eligibilă care își exprimă consimțământul de a avea obligații legale în temeiul Acordului după intrarea în vigoare a acestuia, Acordul intră în vigoare pentru entitatea respectivă în termen de treizeci de zile de la data consimțământului său, conform prevederilor art.12.1 teza a doua. Un nou membru al ELIXIR devine parte a ECA prin semnarea Acordului, la data semnării acestuia, conform prevederilor art. 12.2 din ECA. Având în vedere că respectivul acord ECA nu a fost semnat de România dat fiind nivelul –acceptare în numele României a unui tratat multilateral deja în vigoare, a fost elaborat prezentul proiect de lege.
Ulterior intrării în vigoare a Legii pentru acceptarea Acordului de consorțiu ELIXIR, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, va semna Acordul fără a mai fi necesară parcurgerea procedurii de aprobare a semnării. Ministerul Afacerilor Externe va transmite către ELIXIR Hub Acordul de consorțiu ELIXIR semnat și va fi stabilită data de intrare în vigoare a Acordului cu România. Prezentul proiect de lege a fost inițiat în baza prevederilor art. 19 alin. 1 lit (a) din Legea nr. 590/2003.
Fiecare stat membru ELIXIR contribuie anual la bugetul ELIXIR în conformitate cu planul financiar descris la art. 7.1.1 al ECA. Statele membre ELIXIR sunt responsabile în comun de asigurarea faptului că activitățile Hub-ului ELIXIR sunt finanțate suficient pentru a menține soldul pozitiv al numerarului (conform prevederilor art. 5.1. ECA). Contribuțiile statelor membre sunt definite în conformitate cu un barem care este stabilit la fiecare trei ani de Consiliul ELIXIR în funcție de venitul național net mediu al fiecărui stat pentru ultimii trei ani calendaristici precedenți pentru care sunt disponibile statistici ( conform prevederilor art. 5.1.2. ECA).
Contribuția financiară estimativă a României, în calitate de membru al ELIXIR, așa cum este prezentată în Planul Financiar ELIXIR 2024-2028, este de aproximativ 120.000 euro pe an, variind în funcție de valoarea venitului net al României (calculată conform datelor OCDE). Suma exactă va fi transmisă de secretariatul ELIXIR în fiecare an.
Contribuția financiară urmează a fi plătită de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu încadrarea în bugetul ministerului, în estimările pe anii următori, începând cu anul aderării. Pentru plata anuală a acestei contribuții, se va propune completarea Ordonanței Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 241 din 29 august 1994, aprobată prin Legea nr. 126/1994, cu modificările și completările ulterioare.
În calitate de membru al ELIXIR, România va avea reprezentanți în Consiliul ELIXIR, organ decizional suprem care ia toate deciziile strategice și care upraveghează activitățile desfășurate de hub-ul ELIXIR și relația acestuia cu nodurile ELIXIR, în conformitate cu prevederile art. 2.2 din ECA. De asemenea, după obținerea statutului de membru al ELIXIR, în conformitate cu prevederile art. 8 din ECA, România va propune un solicitant de nod ELIXIR care va fi evaluat de Consiliul științific
consultativ al ELIXIR, în conformitate cu procedurile stabilite de Consiliul ELIXIR. După acceptarea sa, solicitantul nodului național selectat încheie un acord de colaborare cu EMBL, acționând în numele hub-ului ELIXIR. Prin acest acord se stabilesc responsabilitățile asumate de către nodul național și modul prin care nodul național participă la realizarea activităților la nivel european.