Sâmbătă, 10 august, credincioșii slovaci care locuiesc în eparhia Oradea și Timișoara au făcut din nou un pelerinaj la Mária Radna pentru a cere protecția cerească a Fecioarei Maria pentru familii, bolnavi și tineri. Principalul protagonist al slujbei a fost episcopul László Böcskei. Evenimentul a fost onorat și de prezența lui József Csaba, episcop al județului Timiș.
În anul 1935 la Maria Radna au fost înregistrați cei mai mulți pelerini din istoria mănăstirii.
Astăzi, pelerinaje au loc cu prilejul sărbătorii “Sfânta Maria”, atunci când mii de oameni se adună aici pentru a se ruga. Oficierea serviciilor religioase se fac în limbile română, maghiară, germană și bulgară.
Biserica a fost înălţată în anul 1992 la rang de Basilica Minor cu hramul ‘Maica Harurilor’, de către Papa Ioan Paul al II-lea.
După o prezență de secole, călugării franciscani s-au retras din mănăstire la data de 1 octombrie 2003, din pricina numărului redus al călugărilor. Viața locului de pelerinaj este încredințată clerului diecezan, primul paroh numit aici fiind părintele Andreas Reinholz, Canonicus Arhidiaconus în cadrul Capitoliului Catedralei Diecezei Romano—Catolice de Timiș
Curiozități
Lucrările la biserică au fost finalizate în anul 1820, în același an adăugându-i-se icoanei două coroane din aur și pietre prețioase, donație a lui Alexander von Rudnay, Arhiepiscop de Esztergom. Legenda spune că, în peregrinarea sa către oraşul Esztergom, acest Alexander von Rudnay ar fi poposit câteva luni la mănăstirea din loc, în așteptarea investirii oficiale ca și cardinal al Ungariei. În decursul şederii sale în această mănăstirea, istoria ne spune că s-a ataşat iremediabil de aceste locuri. Iar din acest motiv el şi-a dorit ca la moartea sa, inima să îi fie scoasă din piept pentru a-i fi păstrată în Biserica mănăstirii “Maria Radna”. Dorinţa i-a fost îndeplinită, fiindcă inima acestuia este păstrată într-o firidă săpată într-un perete al bisericii, în imediata apropiere a icoanei făcătoare de minuni.
În anul 1709,în urma epidemiei de ciumă şi a promisiunii făcute de către locuitorii oraşului Arad, are loc pelerinajul acestui oraş Mănăstirea “Maria Radna”, în semn de mulţumire pentru salvarea de această teribilă plagă. Sâmbătă, 10 august, credincioșii slovaci care locuiesc în eparhia Oradiei și Timișoarei au făcut din nou un pelerinaj la Máriaradna pentru a cere protecția cerească a Fecioarei Maria pentru familii, bolnavi și tineri. Principalul sprotagonist al slujbei a fost episcopul județului László Böcskei. Evenimentul a fost onorat și de prezența lui József Csaba, episcop al județului Temesvár.
Cea mai mare avere a bisericii este imaginea Mariei, care conform legendei, a fost dăruită de un credincios negustor bosniac franciscanilor din Radna în 1668 cu o sugestie angelică. O imagine grațioasă realizată din hârtie o înfățișează pe Maria cu pruncul Iisus. În 1695, turcii au ars biserica, dar imaginea rămâne intactă, iar oalele de foc căzute de pe acoperișul capelei au căzut pe capul incendiatorilor îngroziți. Biserica recent renovată va deveni loc de rămas bun pentru arădeni din anii 1730, biserica fiind declarată oficial loc de cult în 1750.