Parlamentarii USR intenționează să depună un proiect de lege care să impună dotarea saloanelor din unitățile sanitare cu butoane de panică pentru fiecare pacient, iar în secțiile de primiri urgențe și terapie intensivă să fie instalate camere de supraveghere video, a anunțat marți Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, conform Agerpres.
„Propunerea legislativă pe care o pregătim prevede obligativitatea butonului de panică în toate saloanele, fie ele din sistemul public sau privat. Este esențial ca pacientul să poată apela rapid la ajutor, iar timpul de răspuns al personalului medical să fie măsurat. De asemenea, camerele video nu reprezintă un instrument de control, ci un mijloc de protecție atât pentru pacienți, cât și pentru medici, asigurând transparență și corectitudine”, a declarat Ungureanu într-o conferință de presă.
Ungureanu a subliniat că accesul la imaginile surprinse de aceste camere nu ar trebui să fie limitat doar la Poliție și Parchet. „Încrederea dintre medic și pacient trebuie consolidată prin dialog și instrumente obiective, precum camerele video, care pot dezvălui comportamente inadecvate”, a adăugat el.
În aceeași conferință, deputata Cristina Prună, purtător de cuvânt al USR, a susținut necesitatea unei reforme în sănătate, care să pună în centrul atenției atât medicii, cât și pacienții. „Este nevoie de o schimbare profundă, pentru ca pacienții să nu mai fie temători în fața sistemului medical, iar medicii să-și poată exercita profesia cu demnitate. Avem cazuri tragice care ne amintesc de urgența acestor măsuri”, a spus Prună.
Ea a reamintit că USR a depus deja un proiect de lege care permite pacienților să aleagă între CNAS și un asigurător privat pentru serviciile de sănătate, subliniind că „monopolurile nu au adus niciodată beneficii reale”.
”La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, conform procurorilor în cazul Pantelimon.