Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”
Prin prezentul proiect de hotărâre a Guvernului se aprobă normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024, cu privire la decontarea ședințelor de consiliere psihologică.
Astfel, pentru asigurarea aplicării unitare, proiectul de act normativ reglementează următoarele:
-Stabilirea beneficiarilor acestui program, respectiv părinții copilului decedat;
-Stabilirea modului în care pot fi efectuate ședințele de consiliere psihologică, respectiv ședințe individuale și/sau ședințe comune care nu pot depăși numărul de 10 pentru fiecare dintre părinți;
-Clarificarea aspectelor care țin de decesul în timpul sarcinii. Astfel, sarcina întreruptă voluntar nu poate fi considerată deces, iar pentru a fi considerat deces în timpul sarcinii, fătul, potrivit definiției medicale , fiind ființa umană începând de la sfârșitul celei de a 2-a luni de sarcina și până la sfârșitul acesteia. Stadiul de făt urmează celui de embrion: sistemele și organele sunt deja formate; perioada fetală este marcată mai ales prin maturare și creștere;
-Documentele care stau la baza decontării ședințelor de consiliere psihologică. Astfel, sunt propuse modele pentru solicitarea de decontare (anexa nr. 1), pentru declarația pe proprie răspundere a psihologului că cele declarate și solicitate sunt reale și conforme (anexa nr. 2), lista beneficiarilor ședințelor de consiliere psihologică și numărul de ședințe aferente lunii pentru care se solicită decontarea (anexa nr. 3), precum și modelul raportului de evaluare a părintelui/părinților (anexa nr.4). Acest raport de evaluare este necesar având în vedere capacitatea individuală de a depăși trauma pierderii unui copil;
-Nivelul maxim al sumei ce poate fi decontată pentru o ședință de consiliere, respectiv de 250 lei;
-Modalitatea de prelungire a perioadei de consiliere psihologică în cazul în care intervine decesul unui alt copil, în limita perioadei de 6 luni de la data ultimului deces;
Verificarea existenței și valabilității atestatului de exercitare a profesiei de psiholog prin intermediul Colegiul Psihologilor din România care va trimite lunar, în format electronic, către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Registrul Unic al Psihologilor.
Prin Legea nr.186/2024 s-a reglementat ca părinții care pierd un copil în timpul sarcinii sau de la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani, să beneficieze de sprijin pentru consiliere psihologică, ținând cont de trauma emoțională astfel apărută.
De asemenea, se reglementează ca ziua de 15 octombrie să fie declarată ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată “Ziua Părinţilor de Îngeri”.
entru pierderea unui copil, părinții au dreptul la 10 ședințe de consiliere psihologică, efectuate într-un termen de 6 luni de la data decesului copilului.
Ședințele de consiliere se decontează din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, în baza normelor metodologice de punere în aplicare elaborate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.