România a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că a instituit în mod abuziv sechestru pe bunurile unei firme care nu aparțineau companiei vizate de o anchetă a DIICOT, instrumentată de Giorgiana Hossu, actuala șefă a Direcției. CEDO a stabilit că mai multe chioșcuri de ziare confiscate în 2010 de procurorii Direcției nu aparțineau Rodipet, societate vizată de anchetă, ci firmei Credit Europe Leasing IFN.
Mai precis, potrivit datelor CEDO, în octombrie 2010 DIICOT a pus sechestru pe 1483 de chioșcuri ale rețelei Rodipet SA, valoarea activelor confiscate fiind de 2.859.000 de euro. Doar că 779 din aceste chioșcuri aparțineau Credit Europe Leasing IFN.
”Societatea reclamantă a susținut că confiscarea activelor sale a împiedicat-o să-și folosească proprietatea și i-a cauzat o pierdere de 387.352 EUR fără taxe, calculată de un expert financiar”, se arată în dosarul depus la CEDO.
Credit Europe Leasing a cerut Curții Europene a Drepturilor Omului următoarele sume:
- 2.337.000 de euro, reprezentând valoarea celor 779 de chioșcuri rezultate din raportul de evaluare contabil;
- 199.920 de euro, reprezentând valoarea celor șase autoutilitare;
- 38.000 de euro, reprezentând valoarea camionului, astfel cum a rezultat din factura de cumpărare.
- 10.000 de euro – daune morale și 7.500 de euro – cheltuielile de judecată
În plus, compania și-a exprimat disponibilitatea de a ajunge la un acord cu guvernul României.
CEDO a stabilit că a fost încălcat articolul 1 din Protocolul 1 al Convenției europene pentru drepturile omului, care face referire la dreptul de proprietate.
În schimb, Curtea nu s-a pronunțat asupra despăgubirilor cerute, considerând că nu este pregătită să ia o decizie în privința aplicării articolului 41 din Convenție (reparația echitabilă). În schimb, a dat termen de 6 luni companiei și statului român pentru a se înțelege: ”În consecință, va soluționa procedura la o dată ulterioară, ținând cont de posibilitatea încheierii unui acord între statul pârât și compania reclamantă.”
”Solicită guvernului și companiei solicitante să notifice Curții, în termen de șase luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din convenție, observațiile lor scrise cu privire la acest aspect și, în special, despre orice acord la care ar putea ajunge”, se arată în decizia CEDO.
Textul integral al deciziei CEDO, în limba engleză.
Omului de afaceri Hassan Awdi, cel cercetat în cazul Rodipet, a fost condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, iar acum este dat în urmărire generală.