Începând cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025, studenții Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu vor mai fi obligați să pregătească lucrări de licență pentru a absolvi, conform unei decizii a Consiliului profesoral.
Această hotărâre a fost luată după ce peste 90% dintre studenții unui an și peste 84% dintre studenții altui an au solicitat renunțarea la această cerință. Astfel, examenul de tip grilă rămâne singura probă necesară pentru finalizarea studiilor.
Decanul facultății, conf. univ. dr. Șerban Diaconescu, a menționat că programele anti-plagiat au eșuat în a identifica în mod real cazurile de plagiat, influențând astfel decizia Consiliului: „Am constatat că verificarea lucrărilor prin programele anti-plagiat este excesivă și nu îndeplinește standardele de calitate necesare pentru a evalua corect existența plagiatului”.
„În lucrările studenților noștri, orice referire la texte de lege sau hotărâri judecătorești este etichetată ca plagiat doar pentru că există un document electronic similar”, a explicat el.
Problemele legate de depistarea plagiatului afectau atât studenții, cât și profesorii, după cum a subliniat decanul„Atât studenții, cât și cadrele didactice erau puși în situații delicate, fiind nevoiți să justifice de ce lucrările nu sunt plagiate, chiar dacă majoritatea semnalărilor făcute de programe nu aveau legătură reală cu noțiunea de plagiat.”, conform Edupedu,