Ion Lianu-Popa, era încă elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte din Oradea, când a fost admis la Academia Regală de Muzică din Londra, dar şi la Conservatorul Universităţii americane din Cincinnati, Ohio.„Ionică a aplicat la cele două universități, în felul următor: la Academia Regală din Londra, cotată la ora actuală ca fiind prima la nivel internațional. El și-a dorit dintotdeauna să intre, n-a mai vrut nicio altă opțiune, până când, în urma unei vizite făcute în SUA, la niște prieteni de familie, i-a plăcut atât de mult Universitatea din Cincinnati încât, atunci când a revenit, a aplicat și pentru aceasta. A primit rezultatele în luna decembrie, anul trecut. Bucuria este nemarginită că a intrat la amândouă, dar va trebui aleasă, evident, doar una…”, ne-a mărturisit mama lui Ionică, universitarul orădean Oana Lianu, ambasador cultural al României în lume, distinsă personalitate academică.Și Tânărul, olimpic la Muzică, dorit de filarmoniciledin mai multe orașe din România din adolescență, a ales să meargă peste Ocean.După bucuria succesului, părinții săi, naista Oana Lianu și taragotistul Petrică Popa trăiesc momentul în care tânărul e student in anul I la Universitatea din Cincinnati, Ohio, admis cu bursa integrală.
<O toamna minunat de frumoasa, si totusi, ca nealtele!.. Emotie, bucurie, sperante, provocari, munca, distractie – startul unor ani unici! Ionică – student in anul I la Universitatea din Cincinnati, Ohio, admis cu bursa integrala! Special thanks to great musician, Ass. Prof. Pavel Vinnitsky – and of course, to University of Cincinnati – College-Conservatory of Music! Departe te-au dus inima si pașii, dragul nostru copil, insa nu uita, Dumnezeu te insoteste pretutindeni, ca si pana acum!! Mult succes, dragul nostru Ionică!>, a spus Oana Lianu.
Ion pop Lianu a început să studieze pian şi canto – muzică ușoară de la 6 ani și jumătate. Pe lângă spectacole și concerte, Ionică are în palmares trofee și diplome câștigate de-a lungul anilor la concursuri zonale şi naționale de muzică ușoară și pian. Începând cu clasa a V-a, de la 9 ani, clarinetul a devenit instrumentul principal, pregătindu-se în particular cu profesorul Puiu Călinescu, șef partidă clarinet în cadrul orchestrei simfonice a Filarminicii de Stat Oradea. În luna august a anului 2018, a fost invitat să susţină un recital vocal-instrumental într-un concert organizat de Asociaţia Tradicious la Centre for culture arts media and education din Toronto, Canada, iar în octombrie 2019, a susţinut un recital vocal-instrumental la Hanau, Germania, la invitaţia Şcolii de Muzică Modus Vivendi. În anii 2018 şi 2019, a fost olimpic, etapa pe țară, la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală, clarinet. În august 2019, a susţinut un recital în cadrul Academiei de vară a Festivalului de muzică cultă Muzica Kronstadt, la Centrul cultural Reduta din Braşov. În anii 2017 și 2018, a colaborat cu Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea, în piesa „Avalanșa”, care a obținut numeroase premii naționale și internaționale. În anul 2020, s-a calificat din nou la faza naţională, dar competiţia nu a mai avut loc din cauza pandemiei.
Liceul de Arte din Oradea l-a desemnat, în anul şcolar 2020-2021, pe Ion Lianu Popa, atunci elev în clasa a IX-a, reprezentantul liceului în cadrul proiectului naţional propus de Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Ion Lianu Popa este menţionat în „Dicţionarul Bihoreni de ieri şi de azi”, apărut în luna martie 2021, sub redactarea profesorului Constantin Butişcă, ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi tineri ai generaţiei sale”.
A obţinut, la 15 ani, bursa UNIMIR – Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, acordată tinerilor muzicieni cu înclinaţii artistice deosebite. Anul 2022 debutează pentru tânărul orădean cu susţinerea mai multor recitaluri de muzică clasică şi poezie în calitate de solist instrumentist – clarinet, recitator, dar şi de dirijor al corului clasei a X-a a Liceului de Arte, demonstrând astfel şi calităţi dirijorale. Tânărul artist străluceşte, în 2022, pe scena internaţională la Paris, în Concursul Internaţional al tinerilor muzicieni „Nouvelles Etoiles”, Premiul I la muzică clasică – clarinet, în competiţie cu 235 de concurenţi din 45 de ţări.
Anul 2023 a debutat pentru Ion Lianu-Popa cu obținerea Premiului I, pian complementar, Concursul de Studii „Carl Czerny”, Oradea. De asemenea, luna martie îi aduce două realizări importante: Premiul I la Concursul de Interpretare pentru instrumente de suflat și percuție de la Cluj-Napoca și selecția pentru Orchestra Sinfonietta a Centrului cultural Tinerimea română București.
Pentru cariera artistică de excepție de până acum, presa internațională de limbă franceză pressekidsdumonde.fr, dedicată copiilor supradotați ai lumii, îl menționează într-un articol pe Ion Lianu Popa ca fiind „un incredibil copil artist multitalentat, imposibil de neremarcat.” Sfârșitul anului 2023 confirmă rezultatele excepționale de până acum, Ion Lianu Popa fiind deja admis la Academia Regală de Muzică din Londra, precum și la Conservatorul american al Universității din Cinncinati.