În 29 august 2024 U.N.B.R. și I.N.P.P.A. au organizat la Hotel Caro din București evenimentul aniversar dedicat celor 20 de ani de la înființarea Institutului pentru formarea avocaților din România.
Avocații și invitații participanți la eveniment s-au angajat într-un dialog constructiv despre parcursul I.N.P.P.A., despre formarea și dezvoltarea Institutului, de la primii cursanți în 2004 – în număr de aproape 150 la nivel național – până în acest an, când I.N.P.P.A. are peste 1300 de cursanți în București și în celelalte șase centre teritoriale.
Directorul I.N.P.P.A., av. Dan Oancea, a punctat, în cuvântul de deschidere a festivității, eforturile depuse de către cei care au inițiat înființarea Institutului, care a fost gândit ca o școală de formare după modelul altor țări din Europa, ca Germania și Franța, precum și constanta preocupare de revizuire și îmbunătățire a procesului de formare inițială și continuă, a studiilor și cercetării și a organizării și funcționării Institutului, fiind proiectat și un material cuprinzând numeroasele reforme realizate în acest sens.
Președinte al organizației naționale a avocaților în 2004, anul înființării I.N.P.P.A., av. Călin-Andrei Zamfirescu, a vorbit despre viziunea inițială pe care a avut-o alături de membrii Comisiei Permanente, de creare a unui institut care să ofere stagiarilor pregătirea profesională inițială și să asigure formarea continuă a avocaților definitivi.
Președintele în exercițiu al U.N.B.R., av. Traian Briciu, a subliniat stabilitatea instituțională, asigurată de U.N.B.R. sub președinția av. Gheorghe Florea – care a arătat că orice formare trebuie să urmărească provocările din profesie și că I.N.P.P.A. poate rezolva prăpastia axiomatică dintre teorie și practică în privința demnității profesionale.
În prima parte a conferinței aniversare au luat cuvântul av. Ioan Sas – Consiliul Superior al Magistraturii, jud. Amelia Raluca Onișor – Institutul Național al Magistraturii, exec. Dumitru Dușu – Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și Natalia Balaban – Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. I.N.P.P.A. și Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova au semnat, în mai 2024, acord de colaborare pentru dezvoltarea de proiecte și acțiuni bilaterale.
Partea a doua a conferinței a fost dedicată mărturiilor aniversare și au fost susținute de av. Călin-Andrei Zamfirescu – Președinte de onoare al U.N.B.R., av. Ana Diculescu Șova – Baroul București, av. Raluca Bercea – Baroul Timișoara, av. Daniel Ghiță – Baroul Dolj și av. Cristian Săraru – Baroul Galați.
A treia sesiune de discuții, dedicată provocărilor și evoluției în formarea profesională a avocaților a fost moderată de av. Laura Stănilă – Șeful Departamentului de Formare Continuă. Au luat cuvântul av. Dan Oancea – Directorul I.N.P.P.A., av. Alexandru Suciu – Decanul Baroului Sibiu, absolvent din prima generație I.N.P.P.A., av. Mihail Dinu – tânăr formator al I.N.P.P.A. și Veronica Morecuț – Secretar General al I.N.P.P.A..
Sesiunea a fost urmată de un moment dedicat semnarii protocolului de colaborare I.N.P.P.A. – Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentată de vicepreședinte Zsombor Vajda și Daniel Duță, șeful Departamentului Management Electoral și Legislație Electorală al A.E.P., protocol care are ca obiect organizarea în comun de către cele două instituții, în toamna acestui an, a unui curs de formare continuă, dedicat avocaților interesați, în domeniul managementului procesului electoral.
Ultima sesiune a conferinței, intitulată „Coordonarea științifică, studiile și cercetarea – dimensiuni esențiale ale formării”, a fost moderată de av. Gheorghe Florea – membru al Consiliului Științific, Baroul București, vorbitori fiind, alături de acesta, av. Claudiu Dinu – Șeful Centrului de Studii și Cercetare, av. Iosif Friedmann – Șeful Centrului de istorie a avocaturii, prof. univ. dr. Marian Nicolae și prof. univ. dr. Valerian Cioclei, membri ai Consiliului Științific al I.N.P.P.A.
Evenimentul aniversar s-a încheiat cu un moment dedicat lansării festive a unei noi structuri teritoriale a Institutului – Centrul teritorial Constanța – înființată prin decizie a Comisiei Permanente în luna octombrie 2023 și care va începe activitatea de la 1 ianuarie 2025. Au luat cuvântul decanul baroului Constanța, Cătălin Filișan și av. Gabriel Grigore, care va asigura conducerea acestui nou centru teritorial.
Evenimentul aniversar I.N.P.P.A. – 20 DE ANI ÎN SLUJBA FORMĂRII AVOCAȚILOR a cuprins, în afara invitaților instituționali, pe cei care au fost implicați fie ca decidenți, colectivi sau individuali, fie în calitate de conducători sau participanți în structurile I.N.P.P.A., fie în calitate de formatori titulari sau asociați de formare inițială sau continuă ai I.N.P.P.A. – Central.