Kogler Ingrid, avocat colaborator Societatea de avocați DOSEANU&ASOCIAȚII
În momentul pregătirilor pentru nuntă sunt foarte multe aspecte ce trebuie tratate de viitorii miri, rezervarea sălii, meniu, flori, muzică, invitații etc. Astfel, este normal să nu le stea gândul la ce regim matrimonial vor alege, dar ar fi un aspect important de trecut în revistă, cel puțin pentru a cunoaște posibilitățile pe care le au la îndemnă, și ce înseamnă fiecare regim matrimonial.
În prezent viitorii soți pot alege din 3 regimuri matrimoniale: comunitatea legală, separația de bunuri sau comunitatea convențională, conform art.312 alin.(1) Cod Civil.
Momentul în care trebuie menționat regimul matrimonial este la depunerea declarației de căsătorie potrivit art.280 alin.(1) Cod Civil, cei care vor să se căsătorească vor face personal declaraţia de căsătorie, potrivit legii, la primăria unde urmează a se încheia căsătoria.
În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi vor arăta că: nu există niciun impediment legal la căsătorie, vor menţiona numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, precum şi regimul matrimonial ales.
Regimul matrimonial ales produce efecte între soți numai din ziua încheierii căsătoriei. Faţă de terţi, regimul matrimonial este opozabil de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate prevăzute de lege, afară de cazul în care aceştia l-au cunoscut pe altă cale. Neîndeplinirea formalităţilor de publicitate face ca soţii să fie consideraţi, în raport cu terţii de bună-credinţă, ca fiind căsătoriţi sub regimul matrimonial al comunităţii legale.
Precizez că alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale. Convenţia matrimonială trebuie încheiată prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut predeterminat. Convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei, iar cea încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de părţi sau, în lipsă, de la data încheierii ei.
Cu privire la formalităţile privind regimul matrimonial ales, ofiţerul de stare civilă face menţiune pe actul de căsătorie despre acesta. Totodată acesta are obligaţia ca, din oficiu şi de îndată, să comunice la registrul prevăzut la art. 334 alin. (1) Cod Civil (în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale privind convențiile matrimoniale, pentru opozabilitate față de terţi), precum şi, după caz, notarului public care a autentificat convenţia matrimonială o copie de pe actul de căsătorie.
Regimul comunităţii legale
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
În devălmășie înseamnă că bunul aparţine ambilor soți (proprietate comună), fără ca aceştia să aibă precizată vreo cotă-parte ideală din dreptul de proprietate asupra acelor bunuri. Bunurile nu sunt fracţionate în materialitatea lor, cum nu este nici dreptul de proprietate asupra acelor bunuri.
Excepțiile de la bunurile comune sunt prevăzute de art.340 Cod Civil – bunurile proprii.
Regimul separaţiei de bunuri
Presupune faptul că fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată. Bunurile care se dobândesc împreună de soţi aparţin acestora în proprietate comună pe cote-părţi, în condiţiile legii. Dovada coproprietăţii se face în condiţiile art. 361 Cod Civil, care se aplică în mod corespunzător.
Din economia art. 361 din Codul Civil privind inventarul bunurilor mobile, rezultă faptul notarul public întocmește un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobândire; se poate întocmi un inventar şi pentru bunurile mobile dobândite în timpul separaţiei de bunuri; în lipsa inventarului se prezumă, până la proba contrară, că dreptul de proprietate exclusivă aparţine soţului posesor; inventarul se anexează la convenţia matrimonială, pentru opozabilitatea față de terți și dacă bunul a fost dobândit printr-un act juridic supus unei condiţii de formă pentru validitate/cerinţe de publicitate, dreptul de proprietate exclusivă nu se poate dovedi decât prin înscrisul care îndeplineşte formele cerute de lege.
Regimul comunităţii convenţionale
Reprezintă o derogare de la prevederile regimului comunității legale, cu mențiunea că este necesară încheierea unei convenții matrimoniale.
Art.367 Cod Civil indică aspectele la care se poate referi această convenția matrimonială:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c), adică bunurile proprii ce constau în bunurile de uz personal și bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c), ce se referă la datoriile comune ale soților, pentru care soții răspund cu bunurile comune, acestea fiind obligaţiile asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
Regimul matrimonial ales poate fi modificat sau înlocuit cu un alt regim matrimonial după cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.
Regimul matrimonial încetează prin constatarea nulităţii, anularea, desfacerea sau încetarea căsătoriei.