”In acest moment, sunt parte in trei anchete sensibile in curs (inclusiv la structuri specializate). In doua dintre ele, am calitatea de persoana vatamata, iar in cea de-a treia sunt martor denuntator”, a spus procurorul Ioan Bene pentru luju.ro.
Este scandal in circumscriptia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea. Marti, 10 septembrie 2024, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a suspendat un sef de parchet de pe raza PCA Oradea, scrie luju.ro
Desi numele nu ii apare in Hotararea nr. 1029/2024, Lumea Justitiei a aflat ca este vorba despre Ioan Bene , prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Salonta.
Procurorii CSM, sesizati de sefa PCA Oradea
Totul a inceput la 3 septembrie, cand sefa PCA Oradea, procuroarea Monica Matei, a anuntat atat CSM, cat si pe Procurorul General Alex Florenta de mai multe fapte pe care le-ar fi savarsit procurorul Ioan Bene. La randul lui, Florenta a instiintat CSM, atragand atentia asupra posibilei revocari a lui Bene de la sefia PJ Salonta si, pana cand procedura de revocare va fi finalizata, asupra oportunitatii ca acesta sa fie suspendat din functia de conducere. La randul ei, Sectia pentru procurori s-a executat si l-a suspendat pe Bene. Atentie: este vorba doar despre suspendarea si revocarea dintr-o functie de conducere, nu despre suspendarea si excluderea din magistratura.
Scandal cu sefa si adjuncta PT Bihor
Procurorii CSM il acuza pe seful Parchetului Judecatoriei Salonta de „deficiente sub aspectul exercitarii atributiilor manageriale”. Acestea, potrivit Sectiei pentru procurori a CSM, se concretizeaza in „comunicarea defectuoasa” cu procurorii din cadrul Parchetului Judecatoriei Salonta, precum si „comportamentul necorespunzator” fata de un sef si un adjunct de parchet. Sursele Luju sustin ca este vorba despre procuroarele Bianca Vulcan si Ramona Filip – prim-procuroarea, respectiv adjuncta Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor.
De asemenea, Sectia pentru procurori a CSM retine in sarcina lui Ioan Bene „conduita necorespunzatoare manifestata in exercitarea prerogativelor functiei, nesolutionarea unor plangeri impotriva solutiilor de clasare in termenul de solutionare si lipsa coordonarii eficiente a procurorilor din subordine, carora nu le-au fost stabilite in mod clar atributiile si sarcinile, atat in ceea ce priveste activitatea de urmarire penala, cat si in ceea ce priveste activitatea judiciara”.Integral:
Procesul care l-a marcat pe procuror
Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă procurorul Ioan Bene a vorbit despre cel mai absurd accident anchetat.Acesta ar fi avut loc „când eram stagiar la PJ Tg. Bujor, s-a înregistrat un dosar care m-a marcat: două persoane, mamă și fiică, au fost lovite din plin în timp ce se deplasau pe marginea drumului, din cauza faptului că șoferul căuta un bun căzut în habitaclu”, mai arată procurorul Bene. Cu acest prilej procurorul explicat și de ce, uneori, instrumentarea dosarului unui accident de circulație durează și ani de zile. „Cauzele trenării unor astfel de dosare sunt multiple: sistemul de justiție este subfinanțat, deficitar cronic în ceea ce privește schemele de personal pe toate liniile, anume magistrați, personal auxiliar, organe de cercetare penală, iar spețele de acest tip necesită adesea o serie de procedee probatorii extrem de cronofage (expertize, uneori multiple), a căror finalizare cărora durează uneori și ani de zile. Există un număr exagerat de ridicat de alte spețe care trebuie soluționate, dintre care unele (cu titlu de exemplu, tâlhării, omoruri, violuri) necesită prioritizare”, mai susține Ioan Bene pentru europaliberă.ro