Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit, luni, 16 septembrie 2024, că prerogativa creditorului majoritar de desemnare a administratorului judiciar ori a lichidatorului judiciar poate fi exercitată cel mai târziu la data primei şedinţe a adunării creditorilor.
“Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 57 alin. (3), coroborate cu dispoziţiile art. 57 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, prerogativa creditorului majoritar de desemnare a administratorului judiciar ori a lichidatorului judiciar poate fi exercitată cel mai târziu la data primei şedinţe a adunării creditorilor, având ca ordine de zi confirmarea/desemnarea administratorului/lichidatorului judiciar. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.”
Curtea de Apel Constanţa a solicitat lămurirea problemei de drept referitoare la interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 57, alin. (3) din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, în ceea ce priveşte posibilitatea ca prerogativa creditorului majoritar de desemnare a administratorului/judiciar să poată fi exercitată şi ulterior primei adunări a creditorului, având ca ordine de zi confirmarea/desemnarea administratorului/lichidatorului judiciar, în cazul în care adunarea creditorilor nu a confirmat/desemnat administratorul/lichidatorul judiciar.