Prin Decizia nr. 45 din 16 septembrie 2024 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: dacă, în cazul infracţiunii de deturnarea licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează și atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracțiunii.
În consecință, Înalta Curte a stabilit că în cazul infracțiunii de deturnare a licitațiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează și atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei.
“Admite sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Dacă, în cazul infracţiunii de deturnarea licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează și atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracțiunii și stabileste că: În cazul infracțiunii de deturnare a licitațiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează și atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024”, potrivit site-ului instanței supreme.
Art. 246 Cod penal prevede că fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Problema de drept ridicată era generată de stabilirea împrejurării dacă, în modalitatea normativă a îndepărtării, se include şi conduita de auto-îndepărtare/excludere când însuşi autorul faptei care pretinde o sumă de bani se retrage, fiind astfel favorizat corupătorul.