Economia României va fi marcată, în perioada iulie – septembrie 2020, de o creștere moderată a activității în industrie și comerțul cu amănuntul, dar și de o mărire a prețurilor bunurilor comercializate de retaileri. În ceea ce privește numărul de salariați, acesta va prezenta o creștere în domeniile construcțiilor și comerțului en detail, dar o reducere în afacerile din servicii. Datele fac parte dintr-o anchetă de conjunctură publicată, marți, de Institutul Național de Statistică.
Referitor la sectorul industriei prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei. Dacă activitatea de producere a băuturilor va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +49%), în schimb, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente se va înregistra scădere (sold conjunctural -18%).
Numărul de angajați din industrie va scădea, cred managerii, în timp ce preţurile produselor industriale vor fi relativ stabile până la sfârșitul lunii septembrie.
În construcții este anticipată o creștere atât a volumului de producție (sold conjunctural +23%) și a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%), cât și a prețurilor.
Pentru următoarele trei luni, managerii din comerţul cu amănuntul au în vedere o tendinţă de ușoară creștere moderată a activităţii economice.
”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (și) creșterea preţurilor de vânzare cu amănuntul”, se arată în ancheta INS.
Puternic afectat de restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus, sectorul serviciilor va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni, sunt de părere specialiștii din domeniu. Numărul de angajați va rămâne la aproximativ același nivel, în timp ce preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată.