Premierul Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului „Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri” a subliniat că i se pare normal ca Agenția Națională Antidrog (ANA) să treacă din subordinea Ministerului de Interne către Ministerul Sănătății.
Decizia vine în contextul unei preocupări tot mai mari față de creșterea consumului de droguri în rândul tinerilor și necesitatea unei abordări mai axate pe prevenție și tratament, în locul unei simple sancționări.
Ciolacu a insistat asupra intensificării măsurilor de prevenție, menționând că este esențial ca ONG-urile și alte organizații implicate în prevenirea consumului de droguri să aibă acces neîngrădit în școli. „Trebuie să facem prevenția o prioritate. Copiii noștri trebuie să fie informați despre riscurile reale ale consumului de droguri și cum să se ferească de ele. Este inacceptabil ca aceste organizații să nu poată intra în școli pentru că se consideră că nu este bine pentru imaginea instituției”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a făcut, de asemenea, un apel către toate ONG-urile implicate în combaterea consumului de droguri, cerându-le să semnaleze autorităților orice dificultăți întâmpinate în accesul la instituțiile de învățământ. „Vă rog să mă informați imediat de fiecare dată când întâmpinați obstacole în a le explica copiilor că drogurile nu sunt o soluție, ci doar agravează problemele”, a adăugat el.
Mutarea Agenției Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății marchează o schimbare semnificativă în modul de abordare a luptei împotriva drogurilor în România. Premierul consideră că această decizie va asigura un sprijin mai eficient pentru tinerii afectați și va contribui la creșterea gradului de conștientizare în rândul acestora. „Este o măsură necesară pentru ca lupta împotriva drogurilor să atingă un nou nivel. Ajutorul trebuie să vină de la specialiști, iar acest ajutor nu poate fi oferit de structuri de forță, ci de către profesioniștii din sistemul medical,” a explicat Ciolacu.
Misiunea Agenţiei Naţionale Antidrog este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza, la nivel naţional, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi în domeniul asistenţei integrate a consumatorilor, politici aplicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu.
Agenţia Naţională Antidrog a luat fiinţă în anul 2002, prin instituţionalizarea cadrului de lucru al Comisiei Interministeriale Antidrog şi crearea unei structuri guvernamentale moderne, care să răspundă cerinţelor europene în domeniu.
Preluând atribuţiile deţinute de Comisia Interministerială, noua instituţie urma să asigure la nivel naţional coordonarea unitară a luptei împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, pe baza unei strategii naţionale, context în care, îi revenea şi misiunea de a asigura elaborarea, dezvoltarea şi promovarea politicilor în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri.
Prima Strategie Naţională Antidrog (pentru perioada 2003-2004), a fost elaborată drept răspuns la întâmpinarea unei dificultăţti acute în planul coerenţei decizionale şi al unităţii de acţiune în domeniul combaterii şi prevenirii consumului şi traficului ilicit de droguri, dificultate resimţită în perioada funcţionării Comisiei Interministeriale Antidrog.
Totodată, prin înfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog, s-a creat pentru prima dată posibilitatea abordării problematicii drogurilor din perspectivă interdisciplinară, în acest sens, colectivul noii instituţii reunind medici, jurişti, psihologi, sociologi, asistenţi sociali, farmacişti, chimişti, specialişti în domeniul educaţiei şi al prevenirii criminalităţii etc.
Amplificarea fenomenului drogurilor şi în ţara noastră, pe fondul dezvoltării reţelelor de criminalitate organizată transnaţională, a condus la necesitatea intensificării eforturilor pentru combaterea lui. Astfel, cea de-a doua Strategie Naţională Antidrog (pentru perioada 2005-2012), prin care Guvernul României considera lupta antidrog ca o prioritate naţională, s-a elaborat în concordanţă cu cerinţele europene în acest domeniu, fiind din acest punct de vedere racordată la dimensiunea internaţională a fenomenului, dar şi la specificitatea naţională a acestuia.
Pornind de la experienţa acumulată de-a lungul timpului, în actuala viziune a Agenţiei Naţionale Antidrog, se urmăreşte ca în România să funcţioneze un sistem coerent, integrat şi profesionist de servicii de asistenţă destinate consumatorilor de droguri, prin care să se asigure un nivel de receptivitate ridicat faţă de nevoile consumatorilor de droguri. Toate acestea vor conduce în final la menţinerea unui nivel scăzut al prevalenţei consumului de droguri.