Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție desfășoară investigații într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de infracțiuni economice, comise în perioada 2019-2020.
Pe data de 25 septembrie 2024, după obținerea autorizărilor legale necesare de la instanța competentă, au avut loc percheziții domiciliare în 8 locații din București și din județele Ilfov, Constanța și Prahova. Perchezițiile au vizat domiciliile unor persoane fizice suspectate de implicare în aceste fapte.
Procurorii DNA au dispus continuarea urmăririi penale față de cinci funcționari publici din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcția Generală Antifraudă Fiscală. Trei dintre aceștia ocupau funcții de conducere, iar ceilalți doi aveau roluri de execuție. Funcționarii sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce ar fi obținut pentru sine sau pentru alte persoane foloase necuvenite.
În centrul acestui dosar se află inculpatul I.C.P., administrator al unei firme de construcții și vânzări de locuințe noi în București. Alături de V.A., care este suspectat de complicitate, I.C.P. este acuzat că, printr-o serie de manevre frauduloase, a redus în mod artificial suma taxei pe valoare adăugată (TVA) declarată la stat, obținând astfel rambursări ilegale de TVA în valoare de 20.468.734 lei. Conform ordonanțelor emise de procurori, aceștia ar fi completat deconturile de TVA cu cifre inferioare realității fiscale, beneficiind astfel de fonduri la care nu aveau dreptul.
La rândul lor, cinci funcționari din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală sunt suspectați că, în cursul unui control antifraudă efectuat în 2021 la firma deținută de I.C.P., nu au aplicat corespunzător legea. Aceștia ar fi trecut cu vederea faptul că dezvoltatorul imobiliar a vândut locuințe aplicând o cotă redusă de TVA de 5%, în ciuda faptului că acestea nu îndeplineau condițiile necesare pentru a beneficia de această facilitate fiscală.
Funcționarii nu au constatat neregulile din deconturile de TVA și nu au imputat dezvoltatorului obligațiile fiscale restante. Astfel, societatea controlată de I.C.P. a reușit să evite plata unei sume de 39.110.750 lei, care trebuia să fie virată la bugetul de stat pentru perioada fiscală 2019-2020.
Pentru a recupera prejudiciul de 20.468.734 lei, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asupra unor bunuri deținute de I.C.P., asigurând astfel că suma obținută ilegal va putea fi restituită statului. În același timp, I.C.P. este pus sub control judiciar, ceea ce înseamnă că acesta este obligat să respecte anumite restricții impuse de instanță pe perioada anchetei.
“Prin nesocotirea dispozițiilor legale prevăzute în legislația primară, funcționarii din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală nu ar fi estimat, în sarcina contribuabilului supus controlului antifraudă, un prejudiciu în sumă totală de 59.579.484 lei, compus din suma de 20.468.734 lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, și din suma de 39.110.750 lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020.
Totodată, pentru perioada de raportare fiscală 2019 – 2020, inculpatul I.C.P., în calitate de administrator al dezvoltatorului imobiliar persoană juridică, supus controlului antifraudă, beneficiind de ajutorul suspectei V.A., ar fi stabilit, cu rea-credință, în cadrul deconturilor de taxă depuse la autoritățile fiscale în interesul contribuabilului, suma taxei pe valoare adăugată colectată a cărei exigibilitate a luat naștere în perioada fiscală de raportare, la un nivel net inferior celui pe care trebuia să-l determine în conformitate cu legislația fiscală, ceea ce a determinat obținerea, pe nedrept, cu titlu de TVA, de către contribuabilul persoană juridică a sumei totale de 20.468.734 lei.
În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri ale inculpatului I.C.P., până la concurența sumei de 20.468.734 lei, în vederea reparării prejudiciului produs prin comiterea infracțiunii de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată.” se arată în comunicatul DNA.
DNA precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.