Reclamanții și-au întemeiat cererea pe dispoziţiile O.G. nr. 27/2002, Legea nr. 282/2007 pentru ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, adoptată la Strasbourg la 5 noiembrie 1992, pe Constituția României şi pe Codul Administrativ. În acest sens, au asimilat activitatea Jandarmeriei unor servicii publice deconcentrate.
Organizația Szekler Monitor a cerut ca această măsură să fie introdusă în unitățile Jandarmeriei din localitățile în care minoritățile maghiare depășesc 20%.ÎCCJ a respins definitiv cererea unei fundații harghitene legat de introducerea limbii maghiare în relațiile cu etnicii maghiari din unitățile de jandarmi, scrie evz.roprocesului deschis, Procesul a fost deschis în 2023, de fundaţia Szekler Monitor, împotriva Jandarmeriei Romane. Procesul inițial s-a judecat la Curtea de Apel Târgu Mureș, unde organizația a pierdut. Acum, ÎCCJ a respins și recursul formulat de Szekler Monitor, iar decizia este definitivă.
„Respinge excepţia nulităţii recursului, ca neîntemeiată. Respinge recursul formulat de recurenta-reclamantă Fundaţia Szekler Monitor împotriva sentinţei nr. 121 din 2 octombrie 2023 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 25 septembrie 2024”, se arată în decizia judecătorilor de la ÎCCJ.
Jandarmeria a arătat că structurile din subordinea sa nu sunt încadrate ca servicii publice deconcentrate. De asemenea, reglementările invocate de fundația maghiară nu stabilesc o obligaţie legală în sensul pretins în petiţie. Astfel, recrutarea în structurile jandarmeriei se face pe criterii de competență profesională.
Pe de altă parte, la nivel local, acolo unde situația impune, sunt implementate măsuri pentru respectarea drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţii maghiare de a utiliza propria limbă.Potrivit judecătorilor, reclamanta a asimilat răspunsul negativ primit din partea Jandarmeriei, unui refuz nejustificat de soluţionare. Instanța a reținut că răspunsul a fost înaintat în termenul legal. Judecătorii au arătat că reclamanta a urmărit obligarea Jandarmeriei la implementarea anumitor obligaţii asumate de Statul român prin diferite acte normative.