Primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, se află în mijlocul unei controverse după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat de conflict de interese administrativ. Conform raportului publicat de ANI la începutul săptămânii, primarul Matei ar fi încheiat un contract de asistență juridică între Primăria Municipiului Turda și o firmă cu care el însuși a colaborat anterior, în calitate de persoană fizică. Această acțiune a fost interpretată ca o încălcare a normelor legale privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice.
În perioada exercitării mandatului de primar (2020 – 2024), a semnat la data de 17 februarie 2022 un contract de asistenţă juridică încheiat între Primăria Municipiul Turda şi o societate civilă de avocaţi cu care persoana evaluată, în calitate de persoană fizică, a încheiat anterior, un contract de asistenţă juridică. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, coroborat cu prevederile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003”, arată ANI, într-un comunicat de presă.Problema majoră ridicată de ANI este că această firmă a avut anterior un contract similar cu primarul, însă în nume personal. Această legătură preexistentă ridică suspiciuni cu privire la obiectivitatea deciziei sale, ceea ce contravine principiilor fundamentale ale legilor care reglementează conflictul de interese, conform comunicatului ANI.
- ANI a subliniat că primarul a încălcat articolul 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019, coroborat cu articolele 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, care definesc clar situațiile de conflict de interese și stipulează că persoanele care dețin funcții publice trebuie să se abțină de la acțiuni care ar putea genera un beneficiu personal.
Articolul 70 din Legea nr. 161/2003 subliniază că un conflict de interese apare atunci când un funcționar public are un interes personal de natură patrimonială care poate influența deciziile administrative pe care le ia. În cazul primarului Matei, contractul cu firma respectivă, având o legătură directă cu acesta din perioada anterioară funcției de primar, este considerat o încălcare a acestui articol.
Mai mult, articolul 71 stipulează principiile care trebuie să guverneze orice funcție publică: imparțialitatea, integritatea și transparența, principii care ar fi fost compromise în acest caz.