În perioada 23-24 septembrie 2024 a avut loc, la București, întâlnirea președinților secțiilor civile din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, în care au fost dezbătute probleme de drept ce au generat practică judiciară neunitară în materie civilă, ocazie cu care a fost soluționată și problema referitoare la taxa judiciară de timbru aferentă recursului declarat împotriva încheierii prin care instanța a respins cererea de sesizare a CCR.
Într-o opinie, recursul declarat împotriva încheierii prin care s-a respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate este scutit de la plata taxei judiciare de timbru, fiind incidente art. 13 din Legea nr. 47/1992 funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, și art.28 din OUG nr. 80/2013.
În a doua opinie, recursul în discuție nu este scutit de la plata taxei judiciare de timbru; art. 13 din Legea nr. 47/1992 vizează numai demersurile efectuate în faţa Curţii Constituţionale, nu şi pe cele promovate în faţa instanţelor judecătorești; cererea adresată instanţei de judecată în vederea sesizării Curţii Constituţionale cu soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate nu reprezintă “o cerere adresată Curţii”.
Din coroborarea art. 9 din O.U.G. nr. 80/2013, în cuprinsul căruia sunt enumerate cererile formulate în cursul procesului sau în legătură cu un proces supuse timbrării, și art. 35 alin. (2) din același act normativ rezultă că în materia taxelor de timbru aferente cererilor formulate în cursul procesului și care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterul cererii inițiale, regula este scutirea de la plata taxei judiciare de timbru, iar excepția este timbrarea.
Cererea de sesizare a Curții Constituționale cu soluționarea unei excepții de neconstituționalitate nu este supusă timbrării în considerarea faptului că reprezintă o cerere depusă în cursul judecății și care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterul cererii inițiale și care nu este enumerată ca fiind supuse timbrării în cuprinsul art. 9 din ordonanță sau într-un alt text legal special.
Recursul declarat împotriva încheierii prin care instanța a respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate este scutit de la plata taxei judiciare de timbru, potrivit art. 28 din O.U.G. nr. 80/2013, având în vedere că reprezintă o cerere pentru exercitarea unei căi de atac extraordinare împotriva unei hotărâri judecătorești prin care a fost soluționată o cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.
În concluzie, opinia INM este în sensul că recursul declarat împotriva încheierii prin care instanța a respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate este scutit de la plata taxei judiciare de timbru.
În opinie minoritară, participanții au considerat că recursul declarat împotriva încheierii prin care instanța a respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate se timbrează cu o taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 25 alin. (2) lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013. În argumentarea acestei opinii s-au avut în vedere considerentele inserate în partea introductivă a prezentei minute în care sunt expuse soluțiiledivergente pronunțate în practica judiciară.