Regizorul Alexandru Weinberger-Bara, s-a născut la Oradea, este fiul scenografului Vioara Bara, a plecat,initial la Viena pentru a-și continua studiile alegând această destinație în locul unor centre universitare românești. Motivațiile sale inițiale au fost influențate de fascinația față de teatrul german post-dramatic, dar, pe măsură ce a evoluat, perspectiva sa asupra artei teatrale și asupra propriului drum s-a nuanțat, scrie radioromaniacultural.ro. Orădeanul a acordat recent un interviu postului național ]n cadrul emisiunii Orașul vorbește realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.
“Dacă stau să mă gândesc, raționamentul meu nu mai este același cu cel de atunci, de la 18 ani. S-au schimbat multe, mi-am schimbat și eu poziția față de multe lucruri, dar am avut marele privilegiu să mi se acorde șansa să pot veni să studiez la Viena, în comparație cu alți oameni care vin să lucreze pentru că nu le ajung banii în România. Într-un fel, eu sunt într-o poziție foarte privilegiată”, a explicat regizorul orădean Alexandru Weinberger-Bara,
Deși nu și-a format o comunitate de prieteni români în Viena, și-a fondat propria companie de teatru. În cadrul acestei trupe, explorează teme legate de multilingvism și multiculturalism, încercând să reflecte diversitatea culturală a Vienei.
Alexandru Weinberger-Bara a declarat pentru aceeași sursa ca “in Viena, dacă mergi în sectorul 16, auzi toate limbile vorbite în lume, dar teatrul aici se face numai în limba germana și nici măcar cu supratitrarea în engleză. Și ne-am dat seama că există o nevoie de a reprezenta societatea într-un mod mai contemporan, mai actual, mai ales în vremurile de acum.”
Alexandru Weinberger-Bara subliniază faptul că teatrul este esențial social și politic și că trebuie să reprezinte problemele și dilemele societății. El consideră că teatrul ar trebui să fie accesibil tuturor, nu doar celor familiarizați cu literatura universală. Interviul poate fi ascultat aici:https://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/orasul-vorbeste/alexandru-weinberger-bara-prin-prisma-scenei-si-a-teatrului-viena-este-un-oras-extrem-de-international-pentru-mine-a-devenit-un-loc-pe-care-il-pot-numi-acasa-id45648.html?fbclid=IwY2xjawF5fc9leHRuA2FlbQIxMQABHUy-P7TU3Q4MAVe3AdvqpviG7kTwmHPKpT1UMD-cA9LIB_FOkBHsMMYHVA_aem_n-aKucNRwNUF-zQRdBdpDA
Credit foto: Gabriela Dulgheru