Șase agenți de la Poliția Rutieră Maramureș au fost arestați pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Maramureș sub acuzațiile de luare de mită, favorizarea infractorului și fals intelectual. Polițiștii sunt suspectați că ar fi luat bani, alimente și băuturi pentru a nu-i amenda pe șoferii prinși că depășeau viteza legală. Chiar și brazi de Crăciun s-au aflat printre produsele oferite agenților.
Agenții acuzați de corupție au fost reținuți pe 29 iulie. ”Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, pe parcursul anului 2020, în urma administrării unui probatoriu complex, a dispus continuarea urmăririi penale faţă de un număr de 23 de suspecţi, dintre care 9 sunt funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne, agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Rutier, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în formă continuată”, au tranmis anchetatorii.
A doua zi, Tribunalul Maramureș a hotărât arestarea celor șase polițiști pentru perioada 30 iulie -28 august. Judecătorii susțin că există indicii temeinice care arată că, în perioada octombrie-decembrie 2019, agenții au acceptat bani şi alte foloase necuvenite (uneori chiar le-ar fi pretins) oferite de conducători auto opriţi în trafic pentru control. În schimb, ei nu și-ar fi îndeplinit îndatoririle de serviciu.
Hotărârea de arestare a celor șase polițiști, dată de Tribunalul Maramureș:
Locuri profitabile de ”vânătoare”
Presa locală relatează că cel mai ”profitabil” loc pentru șpăgi era DN1C Baia Mare – Satu Mare, pe raza localității Săbișa. Șoferii care erau prinși circulând cu viteză peste cea legală ar fi dat agenților sume între 600 și 1200 de lei.
În luarea hotărârii de arestare a unuia dintre polițiști, acuzat și de favorizarea făptuitorului, magistrații maramureșeni au reţinut că, în luna decembrie a anului 2019, acesta nu s-ar fi sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.
”Sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual, faptă reţinută în sarcina a doi inculpaţi, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că aceştia, în luna decembrie a anului 2019, cu prilejul întocmirii unor procese-verbale de sancţionare contravenţională, au reţinut alte stări de fapt decât cele constatate, pentru a evita aplicarea anumitor sancţiuni”, s-a arătat în comunicatul Tribunalului Maramureș.
Polițiștii au contestat hotărârea Tribunalului Maramureş, astfel că dosarul va fi înaintat Curţii de Apel Cluj pentru soluţionarea căii de atac.
Comunicatul Tribunalului Maramureș referitor la arestarea polițiștilor: