„Acasă, printre exilați și interbelici” e conferință susținută în 16 octombrie la Oradea de dr. Cristian Bădiliță, scriitor, teolog și istoric al creștinismului timpuriu. Evenimentul este organizat de Rotay Club Oradea Art Nouveau, având ca partener Primăria Municipiului Oradea şi sponsor Liberté Apartments Oradea. Conferință începe la ora 18.00, în sala mare a Primăriei Oradea.
În această conferință, Cristian Bădiliță propune o incursiune în lumea elitei noastre din exil și interbelic, pe care a cunoscut-o personal și intim: „Pe lângă profesorii, îndrumătorii spirituali și prietenii occidentali din domeniul biblisticii, patristicii și studiilor clasice, am avut privilegiul să cunosc îndeaproape un mănunchi de interbelici, exilați fie în interiorul României comuniste, fie în exteriorul granițelor ei. Despre ei voi povesti, în cuvinte și imagini, lucruri mai puțin cunoscute publicului larg. Numele lor alcătuiesc un canon al culturii noastre de nivel european: Al. Paleologu, Petru Creția, Zosim Oancea, Pan Vizirescu, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Neagu Djuvara, Cicerone Poghirc, Theodor Cazabanși alții”.
Conferința va fi însoțită de un stand de cărți ale autorului și obiecte de artă realizate de Cristian Bădiliță împreună cu Malvine Mocenco.
Participarea la eveniment este gratuită şi se face pe bază de rezervare accesând link-ul: http://t.ly/dnlZq sau confirmând participarea la numărul de telefon 0771-484.551.
„Dacă nu reușiți să faceți o rezervare, vă invităm să veniți cu încredere, vom asigura locuri suplimentare pentru toți participanții, astfel încât să vă bucurați de această seară de excepție”, transmit organizatorii.
S-a născut în oraşul Săveni, judeţul Botoşani, unde a locuit până la vârsta de 14 ani. Apoi s-a stabilit la Botoşani, urmând liceul August Treboniu Laurian, secţia matematică-fizică. A debutat în revista Ateneu, suplimentul Caiete botoşănene, cu poeme, în 1984. Al doilea debut, tot cu poezie, a avut loc în revista ieşeană Cronica, în 1986. După experienţa traumatizantă a serviciului militar, relatată în Nodul gordian, a urmat doi ani cursurile Facultăţii de litere din Bucureşti, secţia română-franceză, avându-i ca mentori pe Cornel Mihai Ionescu, Florea Fugaru, Ioan Pânzaru şi Pan M. Vizirescu, ultimul supravieţuitor de marcă al revistei Gândirea. Din 1990 s-a transferat la secţia de limbi clasice, unde-l va întâlni pe remarcabilul om de cultură Petru Creţia. Prietenia lor se va concretiza într-o şcoală de vară la Ipoteşti şi într-un volum despre Apocalipsa lui Ioan. În 1991-1992 studiază teologia la Seminario Conciliar din Madrid, împreună cu Cristian Langa şi Iuliu Cristian Arieşanu, unde-i va avea ca profesori pe patrologul Juan Ayan Calvo şi pe fenomenologul religiei Juan Martin Velasco, a cărui Introducere în fenomenologia religiei, o va traduce şi publica la editura Polirom. A predat limbă şi literatură greacă veche la universitatea din Timişoara, instalându-se în Franţa din 1995, împreună cu soţia lui, Smaranda Bădiliţă, specialistă în Philon din Alexandria. Este doctor în istoria creştinismului antic al Universităţii Paris IV Sorbona cu teza Les Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Église, calificativul summa cum laude.