Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 octombrie 2024, față de o persoană, avocat în cadrul Baroului Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
La începutul lunii octombrie 2024, un avocat, în calitate de apărător ales al doi cetățeni moldoveni cercetați pentru contrabandă calificată de către IPJ Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a fost implicat într-un caz de corupție, conform ordonanței emise de procurori. Potrivit acesteia, avocatul ar fi oferit unui ofițer de poliție suma de 5.000 de euro cu titlu de mită, în încercarea de a influența schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de clienții săi. Avocatul ar fi dorit ca faptele acestora să fie încadrate drept contrabandă simplă, infracțiune pedepsită mai ușor în comparație cu contrabanda calificată.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au acționat prompt, organizând un flagrant în data de 14 octombrie 2024, moment în care infracțiunea a fost surprinsă în desfășurare. După reținerea sa, avocatul a fost audiat în calitate de suspect și ulterior inculpat, recunoscând integral fapta de corupție, așa cum a fost aceasta documentată de procurorii DNA.
Pe durata desfășurării anchetei, inculpatul se află sub control judiciar, măsură care vine cu o serie de obligații stricte. Acesta este obligat să se prezinte la sediul organelor de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României și să evite orice contact direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Mai mult, avocatului i s-a interzis să își exercite profesia pe perioada în care se află sub această măsură.
Procurorii au avertizat inculpatul că, în cazul în care va încălca cu rea-credință obligațiile impuse de controlul judiciar, măsura poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă. Acuzațiile i-au fost aduse la cunoștință în conformitate cu prevederile art. 309 din Codul de procedură penală.
În desfășurarea anchetei, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova, contribuind astfel la documentarea completă a faptei de dare de mită.
“La începutul lunii octombrie 2024, în calitate de apărător ales a doi cetățeni moldoveni cercetați de I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice pentru comiterea infracțiunii de contrabandă calificată, inculpatul ar fi oferit cu titlu de mită suma de 5.000 de euro unui ofițer de poliție pentru ca acesta să schimbe încadrarea juridică a faptelor comise de clienții săi din contrabandă calificată în contrabandă simplă, faptă pedepsită mult mai blând.’ se arată în ordonața procurorilor.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.