Pe 16 octombrie a.c., în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, poetul Gheorghe Vidican și-a lansat ultimul volum de versuri intitulat „Falsificatorii Stropului de Rouă” (Ed. „Tipo-Moldova”, Iași, 2024). La evenimentul organizat sub patronajul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au participat mai mulți poeți și scriitori orădeni, prieteni ai autorului și iubitori ai poeziei.
Volumul „Falsificatorii Stropului de Rouă”, este al treizeci și treilea volum semnat de poetul orădean contemporan Gheorghe Vidican și a fost prezentat la Oradea de doamna Silvia Bodea-Sălăjan, membră a Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj-Napoca, în prezența autorului. Doamna prof. Maria Letea a recitat apoi publicului versuri din acest volum și a redat cuvintele poetului Gheorghe Vidican scrise în Revista „România literară” (19-20 – 5 Mai 2023, anul LV) despre satul natal, Petid, căruia i-a dedicat acest volum. Evenimentul de lansare a cuprins și momente muzicale, susținute de Alexandrina Chelu-Schorr, Florian Chelu-Madeva și Radu Silaghi, care au transpus muzical poeziile poetului Vidican. La dorința autorului, a fost ținut și un moment de reculegere pentru poetul Ioan Moldovan, recent plecat dintre noi.
„Falsificatorii Stropului de Rouă este o metaforă pentru adevărul istoric care a fost falsificat de comuniști în legătură cu satul natal și nu numai. Petidul este un imens poem, la care trudesc de când mă știu…” a spus autorul emoționat, mulțumind celor prezenți la această lansare, Preasfinției Sale Virgil Bercea și consătenilor din satul Petid, unde a fost prezentat volumul cu câteva zile înainte.
„Poetul Gheorghe Vidican este un nume de referință în literatura română” a subliniat doamna Silvia Bodea-Sălăjan la Oradea, apreciind activitatea laborioasă a acestuia și căldura extraordinară cu care a fost primit la Petid. „Cartea este deosebită pentru că aduce în prim plan problema satului cu valorile lui morale – a mai spus dumneaei, care a mărturisit că citind acest volum i-au venit în minte cuvintele lui Nicolae Dabija pentru care „Cât trăim pe acest pământ, mai avem un lucru sfânt, o câmpie, un sat natal, o clopotniță pe deal”. În acest sens, poetul Gheorghe Vidican ne îndeamnă să neîntoarcem la simplitate, la sinceritate, la trăiri autentice.
Vorbind apoi despre titlu, o metaforă care poate părea aparent forțată, se dovedește că „acest «strop de rouă» este o extrapolare a lacrimii”. Pe tot parcursul volumului, a mai spus doamna Bodea-Sălăjan, întâlnim «lacrima mamei», «lacrima prietenei», ajunând poetul la un moment dat să folosească expresii precum «plânsul plânsului» sau «lacrima plânsului». „Nu este o carte de lamentații, dar este o carte a trăirilor sincere, a trăirilor autentice. Tematica acesteia este o tematică existențială, iar elementul fundamental al cărții este iubirea: iubirea ca sentiment, iubirea față de semeni, iubirea față de sat, față de tot ceea ce ne înconjoară, iubirea ca element catalizator al Creației universale. (…)Poetul Gheorghe Vidican iubește necondiționat” – s-a mai subliniat la lansare.
Falsificatorii Stropului de Rouă sunt „cei care au fost și cei care sunt” pentru autorul care a trăit în două etape diferite ale istoriei. „Totul se desfășoară într-un vid din care plecăm mereu spre obîrșia care este izvorul ce nu-și mai întoarce cursul” spune la un moment dat autorul, fiind vorba în opinia poetei și prozatoarei Bodea-Sălăjan „nu doar despre nostalgia satului, ci și de regretul trecerii ireversibile a timpului pe care toți dintre noi o simțim. Falsificiând spiritualitatea în esența ei – scrie poetul – lumea este împinsă spre o cădere abruptă, din care nu există nicio recuperare decât prin întoarcerea la elementele nepervertite ale simplității satului. Este o carte prin care Gheorghe Vidican aduce în fața noastră elemente care ni le dă spre meditație, fără să judece. „Comunismul a fost un vis strivit de realitate” – opiniază poetul orădean – „urmat de o nouă ordine socială ce răstoarnă scara valorilor și mai ales anulează tradiția, sentimentul național pentru că oamenii sunt o pradă ușoară”, adică renunță la ceea ce este blazon național, apelând la kitsch-uri împrumutate… „Totul este metaforă și simbol, dincolo de care se află un suflet sensibil care înregistrează totul ca un seismograf și transmite în cuvânt, iar cuvântul ni-l dăruiește nouă. Prin urmare poetul este cel care dăruiește și se dăruiește pe sine prin versurile pe care le-a scris”, a încheiat doamna Silvia Bodea-Sălăjan invitând la lectura acestui volum:
„Falsificatorii Stropului de Rouă este o carte în care întâlnim o armonie perfectă între versul liber și versul clasice, între poezia clasică și cea modernă. Întâlnim aici și acea poantă pe care o mai întâlnim la Marin Sorescu, întâlnim sentimentul de regret pe care îl mai întâlnim la Octavian Goga sau structura metaforei pe care o întâlnim la poeții moderniști – în special la Lucian Blaga – de care autorul contemporan se apropie cel mai mult.”
Manifestându-și bucuria de a fi printre cei care, indiferent de vârstă, își mențin un tonus intelectual constant, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea l-a felicitat pe poetul Gheorghe Vidican pentru perseverența și dăruirea cu care scrie poezii, îndemnându-l pe mai departe „să nu lasă din mână… condeiul” artei de a scrie poezii.
„Să fii ca toamna rodnică de acasă
să fii scutit de grijile lumești
și din iubirea cerului aleasă
să poți să-mparți acelor ce iubești” (Un fragment din poemul scris la minut de Silvia Bodea-Sălăjan, dedicat autorului)
Toți cei prezenți au avut prilejul să îl întâlnească pe autor, să primească autograf și o dedicație specială pe volumul de versuri tocmai lansat, care așteaptă să ajungă și la dumneavoastră!
Biroul EGCO
Mihaela Caba-Madarasi