Magistrații, avocații și juriștii își pot depune, până pe 25 septembrie, candidatura pentru a reprezenta România în Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, vineri, anunțul referitor la selecția candidatului României pentru funcția de judecător în cadrul Curții. La începutul lunii octombrie expiră mandatele 14 judecători ai CJUE, printre care și cel al judecătorului român.
Alături de cei 14 judecători, alți 7 avocați generali din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene vor ajunge, pe 6 octombrie, la finalul mandatului. Astfel, statele membre sunt invitate să transmită propunerile lor pentru posturile vacante de judecători și avocați generali până la data de 30 noiembrie 2020.
Potrivit procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător al CJUE, cei interesați își pot depune dosarul de candidatură până pe 25 septembrie 2020. O pot face fie prin e-mail, la adresa selectie.cjue@just.ro, până la ora 24:00 a termenului limită, fie pe hârtie, prin depunere la sediul Ministerului Justiției, prin poștă sau servicii de curierat, la adresa de corespondență Ministerul Justiției, str. Apolodor nr.17, sector 5, cod poștal 050741 București, în atenția Direcției Afaceri Europene și Drepturile Omului, până la ora 17:00.
Dosarul de candidatură trebuie să conțină:
- curriculum vitae;
- copii ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licență sau echivalente, cu profil juridic, la o universitate din România sau din alte state membre UE ori în state terţe, recunoscute în România sau în alte state membre UE;
- copii ale altor diplome atestând cursurile absolvite sau titlurile științifice;
- documente care să ateste îndeplinirea condițiilor pentru ocuparea unor înalte funcții jurisdicționale sau calitatea de jurisconsult având competențe recunoscute (decizii de definitivare într-o funcție juridică/condiții de vechime echivalente, documente privind gradele universitare, indicele Hirsch sau alte standarde similare);
- copii ale documentelor ce atestă cunoștințele de limbă oficială UE, alta decât limba română, în cazul în care candidații posedă asemenea documente;
- o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte lipsa antecedentelor penale, a altor cauze care îl împiedică să exercite în mod efectiv funcția de judecător la Curtea de Justiție, precum și, după caz, a faptului că îndeplinește condițiile prevăzute de art. 6 și art. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca poliție politică și nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informații);
- orice alte documente care atestă îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.
Candidații ale căror dosare au fost selectate vor fi notificați individual, în vederea susținerii unui interviu în fața Comisiei de selecție, organizat în perioada 20 – 22 octombrie 2020. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate și întrebări în limba franceză/engleză. Candidații pot răspunde la întrebările respective în limba franceză/engleză.
La finalizarea audierilor, Comisia selectează candidatul României pentru ocuparea funcţiei de judecător al Curții de Justiție, precum şi două propuneri de rezervă. Rezultatele procedurii de selecţie sunt publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE.
Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: