}n fiecare an, milioane de oameni din toate colțurile lumii, inclusiv din România, celebrează sărbătoarea de Halloween. Este evenimentul pentru care se aleg cele mai spectaculoase costume și machiaje, dar și ziua în care se urmează mai multe tradiții și obiceiuri. În 2024, sărbătoarea pică joi, 31 octombrie.
Sărbătoarea care câștigă tot mai mult teren în rândul tinerilor crează îngrijorare în biserica. Noaptea bisericilor e alternativa propusă la petrecerile de Halloween, de doi preoți si consilieri eparhiali din cadrul Eparhiei reformate de pe langa Piatra Craiului. Reprezentanții bisericilor consideră că Halloween îi îndepărtează pe oameni de credinţă. O alternativă e „Noaptea bisericilor”.
Inițiativa a fost publicată săptămâna trecută pe pagina de Facebook :„Prin redenumirea cunoscutei ocazii – Noaptea Bisericilor – putem urmări și să atragem la casa lui Dumnezeu acei oameni care, din lipsă de interes, nu au simțit nevoia să viziteze biserica până acum. Cert este că dacă îi putem invita pe acești oameni la biserică într-un mod mai „informal”, sunt șanse mai mari să vină din cauza curiozității lor. Pe lângă scopul principal al misiunii, este intenția noastră nedisimulata să organizăm un program care poate fi o alternativă pentru căutători de a înlocui obiceiul prost de Halloween”, spune postarea scrisă de inițiatorii József Levente Ghitea-Szabó si Zsolt-Attila Kánya poate fi citită cu semnătura grefierului pastorului.
Cei doi consilieri eparhiali propun ca toate bisericile din judeţ, nu doar cele reformate, să fie deschise în data de 31 octombrie şi în noaptea de Halloween, iar toţi cei care sunt interesaţi să viziteze aşezămintele – fie că sunt grupuri organizate ori doar curioşi – să fie aşteptaţi de un ghid, care să le prezinte o scurtă istorie a bisericii, întâmplări interesante, să le ofere gustări şi pliante.
„Cealaltă variantă ar fi să ne adresam comunităților rurale, unde echipa organizatoare (pastor, cor, tineri, prezbiteriani) ar invita publicul larg (indiferent de religie) la un eveniment de seară, iar în locațiile desemnate ar avea loc diverse activități. a bisericii sau împărțit în mai multe localități (proiecția istoriei bisericii, slujba corului și tineretului, lucrare cu ac, colț literar și de citire a Bibliei, colț de rugăciune etc.). Evident, misiunea ar avea mai mult spațiu aici, deoarece aici putem oferi vizitatorului o perspectivă asupra particularităților vieții noastre bisericești. Desigur, tinerii, asociațiile de femei și cursurile biblice din două sau chiar mai multe așezări mai mici se pot conecta aici, vizitându-se unul pe altul, dacă pot organiza călătorii pe termen scurt pentru grup. Profitând de frumusețea și valoarea bisericilor noastre de patrimoniu, ne putem gândi și la prezentarea bisericilor noastre de patrimoniu din aceeași regiune. Aici, desigur, este nevoie de conducerea regiunii, care rezolvă atât deplasarea, cât și „managementul expozițional” profesional și își asumă și cheltuielile financiare. Desigur, bisericile enumerate pot organiza separat evenimentul”, continuă aceștia.