Curtea de Apel Oradea, Facultatea de Drept a Universității din Oradea și Baroul Bihor se reunesc pentru organizarea unei conferințe importante ce vizează protecția copiilor și aplicarea principiului interesului superior al acestora în cadrul sistemului de justiție.
Conferința “Interesul Superior al Copilului între Teorie și Practică. Abordare Multidisciplinară”, va aduce în discuție atât provocările legislative, cât și aspectele practice ce contribuie la ocrotirea copiilor, în contextul ultimelor modificări legislative din România și reunește practicieni din domeniul juridic, psihologi și cadre universitare, într-un dialog dedicat modului în care se pot proteja și promova eficient drepturile copilului.
Conferința se va desfășura pe parcursul a două zile, în Sala Festivă a Facultății de Drept din Oradea și va include o serie de prelegeri și dezbateri care vor analiza teme precum ascultarea minorului în contextul actual, măsurile speciale de protecție a copilului și abordarea psihologică a cazurilor de alienare parentală.
Ziua I – 14 noiembrie 2024
Prima zi a conferinței va fi deschisă de doamna Președintă a Curții de Apel Oradea Florica Roman, conf. univ. dr. av. și Decan al Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea, domnul Miheș Cristian și Decanul Baroului Bihor av. Adrian Stancu.
PROGRAMUL CONFERINȚEI:
Sesiunea va fi moderată de judecător la Curtea de Apel Oradea, Doina Măduța și psiholog în cadrul aceleași instanțe, Camelia Borlean.
9:40-10:20 – „Interesul superior al copilului – concept vital, fundamental, dinamic”, prezentat de conf. univ. dr. Carmen Oana Mihăilă și lector univ. dr. Mihaela Ioana Teacă, Facultatea de Drept – Universitatea din Oradea.
10:20-10:40- „Ascultarea minorului în contextul legislativ actual”, o analiză juridică detaliată prezentată de judecător Livia Borta-Iacob.
10:40-11:00- „Măsuri de protecție specială a copilului – aspecte practice”, tema fiind abordată de judecătorul Cristian Moraru, președintele Secției civile a Tribunalului Satu-Mare.
11:00-11:20 – Pauză de cafea
11:20-12:00 – “Teorie pentru o mai bună practică – măsurile provizorii/interimare” susținută de conf. univ. dr. Sebastian Spinei Decan al Facultății de Drept – Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu.
Prima zi se va încheia cu o sesiune de dezbateri interactive între participanți și cu prezentarea concluziilor preliminare.
Ziua a II-a – 15 noiembrie 2024
A doua zi a conferinței va continua cu sesiuni dedicate perspectivei asupra noii legislații și va aduce în atenție subiecte deosebit de sensibile, precum fenomenul alienării parentale și evaluările psihologice în procesele de custodie.
Sesiuea va fi moderată de domnul decan al Facultății de Drept, conf. univ. dr. av. Miheș Cristian.
9:00-9:40- “Noua perspectivă asupra promovării și protecției drepturilor copilului deschisă de Legea nr. 123/2024”,susținută de av. Marcela Cigan de la Baroul Bihor.
9:40-10:30: “Alienarea parentală – atunci când instanțele acceptă ceea ce știința respinge”, un subiect prezentat de lector univ. dr. George Visu, psiholog în cadrul Curții de Apel Cluj.
10:45-11:30- „Raportul de expertiză psihologică – când este util și dacă este necesar?”, o analiză prezentată de psihologul și psihoterapeutul Camelia Borlean.
Conferința se va încheia cu o sesiune de dezbateri și concluziile generale ale celor două zile de discuții, marcând un eveniment esențial în dezvoltarea practicilor de protecție a copiilor în România.