În Monitorul Oficial Partea I 1099/4.XI.2024 a fost publicată Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă prin care avocaților li se acordă dreptul de a reprezenta cetățenii în raport cu serviciile de stare civilă doar pe baza împuternicirii avocațiale, fără a mai fi necesară o procură notarială.
În prezent, avocații pot solicita eliberarea certificatelor de stare civilă sau a extraselor multilingve în baza împuternicirii avocațiale, însă pentru alte cereri este nevoie de o procură specială.
1. La articolul 10, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 10. — (1) Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate/extrase multilingve de naștere și de căsătorie titularilor sau reprezentanților legali ai acestora, iar certificatele/extrasele multilingve de deces, membrilor familiei, persoanelor îndreptățite ori, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale care a înregistrat decesul, altor persoane care justifică un interes legitim. Certificatele de stare civilă/Extrasele multilingve ale actelor de stare civilă se pot elibera și altor persoane împuternicite prin procură specială, precum și avocaților împuterniciți de către titulari, de către reprezentanții legali ai acestora sau, în cazul certificatului/extrasului multilingv de deces, de către persoanele îndreptățite ori membrii familiei, după caz, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările și completările ulterioare. În certificatele/extrasele multilingve de stare civilă nu vor fi preluate titlurile de noblețe, chiar dacă au fost înscrise în unele acte de stare civilă.”
2. La articolul 413 alineatul (2), după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h), cu următorul cuprins:
„h) împuternicirea avocațială, legitimația de avocat, vizată la zi, precum și actul de identitate al avocatului, în cazul în care schimbarea numelui este solicitată prin avocat.”
3. După articolul 59 se introduce un nou articol, art. 591, cu următorul cuprins:
„Art. 591. — Cererile prevăzute la art. 413 alin. (1), art. 4117 alin. (2), art. 44 alin. (1), (12), (2) și (4), art. 46 alin. (2), art. 47, 48 și art. 54 alin. (13) pot fi depuse și prin avocat împuternicit de către titular, de către reprezentanții legali ai acestuia sau de către persoanele îndreptățite, după caz, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările și completările ulterioare.”
Prin această lege, ne dorim să acordăm avocaților statutul pe care aceştia îl merită, să le recunoaştem profesionalismul în exercitarea atribuțiilor conferite de Lege și de Statutul profesiei și să-i aşezăm la același nivel cu celelalte profesii juridice.
Prin acordarea dreptului avocatului de a reprezenta cetățeanul în raport cu autorităţile şi instituțiile publice în baza împuternicirii avocațiale se debirocratizează şi relaţia dintre cetățean și stat, pentru că în această situaţie nu mai trebuie ca cetățeanul să efectueze mai multe operaţiuni juridice, în speţă, contactarea unui avocat pentru a-l ajuta în rezolvarea problemei, încheierea contractului de asistenţă juridică, prezentarea la notar pentru a acorda procură specială avocatului și ulterior avocatul să-l reprezinte în fața autorității sau instituției publice în baza procurii notariale.
Ceea ce propunem este ca această operațiune să se desfăşoare strict între avocat și cetățean, acesta din urmă acordând avocatului, prin împuternicirea avocațială, dreptul de a-1 reprezenta în raport cu autorităţile şi instituțiile publice.
Prin modificările ce au intervenit în cursul anului 2022 la Legea 119/1996, avocatul nu poate să reprezinte clientul în raport cu Serviciile de stare civilă fără a avea o procură specială în cazul în care titularul nu poate să depună cererea personal, cu excepția situaţiei în care se solicită eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv. Ori, este ilogic să-i oferi avocatului dreptul de a solicita eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv în baza împuternicirii avocațiale, dar pentru toate celelalte cereri pe care ar putea să le depună în numele clientului, să aibă nevoie de o procură specială.
Mai mult decât atât, oferind avocatului dreptul de a-şi reprezenta clientul în baza împuternicirii avocațiale, se uşurează și munca funcționarilor serviciilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaşte şi înțelege mult mai bine dispozițiile şi implicațiile legii, spre deosebire de o persoană fără pregătire juridică, se arată în expunerea de motive.