Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o întrevedere cu premierul, mai mulţi miniştri şi secretari de stat. S-a discutat începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice având în vedere pandemia.
„Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”, a anunţat preşedintele României la conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.
Au fost stabilite 3 scenarii diferite, pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare localitate, în fiecare şcoală.
Care sunt cele trei scenarii:
- Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puțin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile
- Scenariul galben – între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică
- Scenariul roșu – peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă
Modul de funcţionare a fiecărei unităţi de învăţământ se va decide local. Astfel, decizia se descentralizează la nivel de judeţ. În funcție de situația concretă, locală, se va decide dacă şcoala va funcţiona după scenariul unu – „verde”, cu risc mic sau deloc; după scenariul doi – „galben”, cu risc mediu; sau după scenariul trei – numit „roșu”, care înseamnă că școala se închide de tot. Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va decide care scenariu se aplică pentru fiecare unitate şcolară în parte.
Învățământul online este acceptat ca formă de învățământ.
Ministerul Sănătății lucrează la norme sanitare speciale care vor fi puse la dispoziția publicului. Ele implică norma de distanțare, norme de igienă, norma de dezinfecție și multe alte lucruri, care vor fi făcute publice în zilele următoare.
„Anul școlar preuniversitar începe pe 14 septembrie, majoritatea copiilor vor merge efectiv la școală, punem accent pe învățământ de calitate, pe siguranța și sănătatea elevilor și învățământul online vine să completeze învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, sigur, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar, și, în final, se decide împreună cu ceilalți factori din comandamentul județean. Acestea sunt lucrurile care sunt foarte clare acum. Restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele următoare și vor fi făcute publice toate aceste date”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.