Două asociații de magistrați – “Forumul Judecătorilor” și “Inițiativa pentru Justiție” – solicită identificarea și propunerea imediată, în scopul executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kövesi, a unor modificări legislative, inclusiv revizuirea Constituției, necesare ”evoluției pozitive a statului de drept în România”. Reacția vine după ce Ministerul de Externe a renunțat să solicite retrimiterea la Marea Cameră a CEDO a cauzei Kövesi c. România. Astfel, decizia a rămas definitivă și trebuie pusă în aplicare.
”Preliminar, arătăm că executarea măsurilor cu caracter general are drept scop prevenirea viitoarelor încălcări ale Convenției și înlăturarea oricăror probleme sistemice identificate prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, care impun adoptarea sau modificarea actelor normative, documentelor de politici, instituirea sau schimbarea practicilor, instruiri și alte măsuri relevante”, se arată în comunicatul celor două asociații de magistrați.
Potrivit sursei citate, măsurile cu caracter general care ar trebui luate se referă, printre altele, la modificări ale legislației, adoptarea legislației subsidiare, a actelor normative, celor secundare, instrucțiunilor, ghidurilor, directivelor executivului privind modul de implementare a legislației, schimbarea practicilor judiciare și/sau administrative, prin schimbări ale jurisprudenței instanțelor naționale.
În opinia “Forumului Judecătorilor” și “Inițiativei pentru Justiție” sunt necesare următoarele măsuri:
- Eliminarea limitărilor reglementate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor (art. 9 alin. 3 din Legea nr.303/2004, introdus prin Legea nr. 242/2018 – „Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă și executivă”)
- Reglementarea principiului independenței între principiile care guvernează activitatea procurorilor.
- Regândirea sistemului de numire/revocare a procurorilor în funcții de conducere la nivel înalt, inclusiv prin revizuirea dispozițiilor corespunzătoare din Constituție, în vederea asigurării condițiilor pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului unor autorități, cum sunt Președintele și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în măsură să contrabalanseze influența Ministrului Justiției (spre exemplu, cel puțin reglementarea avizului conform al CSM).
- Realizarea unor modificări legislative și/sau revizuiri constituționale cu privire la Curtea Constituțională.
- În subsidiar, revizuirea legislației constituționale și infraconstituționale privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României și procedurile aflate în competența Curții. Reglementarea unor interdicții de desemnare ca judecători a persoanelor care au fost membri ai unor partide politice, cu cel puțin 5 ani înainte de desemnare.
Motivele invocate de cele două asociații în susținerea modificărilor propuse pot fi citite pe site-ul forumuljudecatorilor.ro.
Reamintim că în cazul Kövesi c. România, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, pe 5 mai 2020, că statul român a încălcat articolele 6 şi 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanță şi, respectiv, al libertății de exprimare.