Procurorii din cadrul DNA Oradea au trimis în judecată, în stare de libertate, o femeie acuzată că a folosit acte false pentru a obține aproape 160.000 de lei, bani din fonduri europene. Inculpata i-a dat astfel de documente și fiicei sale care, fără să știe că sunt contrafăcute, le-a depus la APIA și a obținut peste 20.000 de lei.
În rechizitoriul DNA Oradea, procurorii arată că, în perioada 2012-2013, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false. Este vorba, printre altele, despre contract de arendă și adeverințe folosite pentru a obține diferite sume în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
În acest fel, femeia ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 158.133 lei.
”Într-un context asemănător, inculpata a pus la dispoziția fiicei sale două documente false, pe care aceasta, fără vinovăție, le-a depus ulterior la APIA., obținând în această manieră suma de 20.624 de lei”, au precizat procurorii anticorupție.
APIA a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 163.417 lei, iar în cauză a fost instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparțin inculpatei.
”De asemenea, s-au mai dispus măsura sechestrului asupra sumelor de bani deținute de către inculpată în mai multe conturi și poprirea asupra sumelor de bani cu care vor fi alimentate acestea”, se arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.