Fostul șef al Parchetului de pe lansa Judecătoria Salonta a fost iar în atenția CSM. S-a întâmplat azi la ședința secției pentru procurori în materie disciplinara, când s-a hotărât suspendarea sa pana la soluționarea procedurii disciplinare ceea ce ar presupune și un proces, probabil. Hotărârea de azi e cu drept de contestație.Acum, Ioan Bene a fost judecat în baza are 52 din legea 305/2022 privind CSM. Iata ce spune acest articol:
Art. 52
(1)Pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei. Hotărârea prin care s-a dispus suspendarea din funcţie se redactează, obligatoriu, la momentul pronunţării şi se comunică, de îndată, în scris, judecătorului sau procurorului vizat. Până la data comunicării hotărârii judecătorului sau procurorului vizat, aceasta nu produce efecte în ceea ce priveşte cariera şi drepturile acestuia. Măsura suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acţiunii disciplinare, până la pronunţarea hotărârii de către secţia corespunzătoare.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, recent, revocarea lui Ioan Bene din funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, începând cu data de 12 noiembrie 2024.Decicizia venea după ce a fost uspendat din funcție în luna septembrie, când au fost sesizați și inspectorii judiciari în legătură cu aspecte care vizau „exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale”. El a fost acuzat de „conduită necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.
În punctul sau de vedere remis Inspecției Judiciare, Ioan Bene îl invoca și pe procurorul general Alex Florența care în urma cu un an l-ar fi considerat unul dintre cei mai “dedicați și implicați procurori din Ministerul Public”, dar și faptul ca în urma cu un an proiectul sau de management a fost notat cu 9,46. De-altfel procurorul a vorbit tot timpul despre faptul ca din cauza stresului și a faptului ca a fost un procuror implicat a fost nevoit sa urmeze un tratament. de-altfel, o comisie pshihatrica l-a declarat în urma cu o luna apt sa iei desfășoare activitatea, urmând sa facă un nou control peste o Jumatate de an. Inspectorii au susținut ca activitatea la Parchetul Salonta a mers din inerție nu pentru ca Bene ar fi fost extrem de implicat.